L’ALEI va néixer de la voluntat d’un grup d’entitats de crear sinergies amb l’objectiu de treballar per a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social. Al llarg del temps, l’associació ha passat per diferents etapes en les quals s’han posat en marxa alguns projectes enfocats a aquest objectiu d’afavorir la inserció laboral d’una forma més directa. Actualment en tenen dos en funcionament: La Trobada i ArLlibre.
L’ALEI (Associació Local d’Entitats per a la Inclusió) treballa per a la inclusió social de totes les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables a la nostra ciutat, promovent accions i projectes inclusius per a totes elles i alhora sensibilitzar la ciutadania en relació amb les problemàtiques socials que hi conviuen. Actualment compta amb 33 entitats associades que s’organitzen en sectorials segons l’àmbit d’actuació: capacitats diverses, salut, pobresa i exclusió social, infància i joventut, i acció veïnal i/o cultural.
Tot i que tenen diverses línies d’actuació, totes elles treballen per a la inclusió social i laboral de les persones en risc d’exclusió, que poden pertànyer a diferents col·lectius. La suma d’esforços de totes les entitats que formen part de l’ALEI (que tenen un total de 2.450 socis i 1.725 persones voluntàries i l’últim any van atendre directament a més de 26.000 persones a la ciutat) fa possible, a través de l’enfortiment de la xarxa, oferir recursos per a l’empoderament de totes les persones ateses.
Des de l’ALEI es promou el treball en xarxa i la col·laboració entre entitats que amb les seves particularitats comparteixen un objectiu comú de millora de la qualitat de vida en tots els aspectes de les persones ateses. Totes les accions i projectes que desenvolupen tenen com a objectiu últim la justícia social.
“Treballant per l’enfortiment de la xarxa, creant espais per compartir i reflexionar sobre les realitats socials que conviuen a Terrassa, generant sinergies i fent propostes de canvi que donin resposta a aquestes necessitats avancem cap a la inclusió i promovem la corresponsabilitat”, asseguren.
“L’ALEI es va crear el març de 1999. Els fundadors van ser vuit entitats de la ciutat: l’Associació Alba, l’AVV de Ca N’Aurell, Prodis, l’Escola L’Heura del Vallès, l’Esplai Guadalhorce, l’associació Embat, el Grup Esplai La Fàbrica i l’associació AIDE. Al principi, es va constituir com a Associació d’Entitats Terrassenques per a la Inserció Sociolaboral i la principal finalitat era contribuir a la inserció sociolaboral de persones en situació d’atur forçós i d’exclusió social o en perill d’estar-ho. Per tal d’aconseguir-ho, els objectius eren generar conjuntament oportunitats d’ocupació per desenvolupar el tercer sector econòmic de la ciutat, fomentant la introducció de clàusules socials en contractes del sector públic i privat, i vetllar especialment perquè l’administració local garantís les clàusules socials en la gestió pròpia. D’altra banda, la intenció era crear projectes d’interès social i comunitari, sensibilitzar la societat vers als col·lectius de persones ateses i posar en marxa els estudis necessaris per conèixer la situació real dels col·lectius amb especials dificultats sociolaborals a la ciutat”, expliquen.
Sensibilització
L’objectiu inicial, de treball per a la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió o situació de vulnerabilitat, ha evolucionat al llarg del temps “perquè s’han produït molts canvis en la nostra societat en els darrers vint anys i per això ara, aquest objectiu és més ample i treballem per a la inclusió social de totes les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables a la nostra ciutat, promovent accions i projectes inclusius per a totes elles i alhora sensibilitzar la ciutadania amb relació a les problemàtiques socials que hi conviuen, atenint-nos a diverses línies d’actuació”.
Al llarg del temps, l’entitat ha passat per diferents etapes en les quals s’han endegat alguns projectes enfocats a afavorir la inserció laboral d’una forma més directa. Entre ells destaca la creació del projecte La Trobada – El Restaurant del Temps, que va poder posar-se en marxa l’any 2013 gràcies a La Marató de TV3. Durant els cinc anys que va estar en funcionament va acollir també la part de la tasca de sensibilització desenvolupada a través dels “dinars-tertúlia”.
“Una vegada finalitzada aquesta etapa del projecte i prioritzant l’objectiu de donar resposta a les necessitats de les persones més vulnerables per a la seva inclusió social, el projecte s’ha reformulat amb uns objectius molt més amplis i s’ha reemprès amb força la voluntat d’enfortiment de la xarxa i la seva ampliació, per esdevenir un referent en la interlocució amb les administracions, desenvolupar la tasca d’observatori de les diverses realitats socials que conviuen a Terrassa i ampliar el coneixement mutu que ens porti a fer projectes comuns, participats i enfocats a l’objectiu final de la justícia social”, comenta Maria Muñoz, coordinadora de l’ALEI.
Així, La Trobada, que va tancar el seu restaurant l’abril de 2018, s’ha reformulat per donar resposta a les necessitats de col·lectius més diversos i adaptar-se a les noves realitats socials en les quals es viuen situacions de vulnerabilitat per diferents motius. Avui dia es tracta d’un projecte comunitari i inclusiu, obert a la participació de totes les persones de la ciutat en diferents itineraris relacionats amb el sector de l’hostaleria i la restauració.
Paral·lelament, ara fa cinc anys que està en marxa el projecte ArLlibre, una proposta d’intercanvi de llibres que aprofita els troncs dels arbres caiguts per les ventades del desembre de 2014 a Terrassa. Gràcies a la participació dels “ArLlibrencs”, coordinats per l’ALEI, persones de diferents entitats de la ciutat es cuiden de segellar i documentar els llibres. “Persones usuàries de diverses entitats de la xarxa que són els i les encarregades de la seva supervisió i manteniment, disposen d’un recurs per desenvolupar eines i habilitats de diferents tipus dins els seus processos personals”, destaquen des de l’ALEI.
A més d’aquests dos projectes, l’entitat duu a terme diverses accions de sensibilització. “Aquest és un dels nostres objectius i per això hem fet alguns concerts, amb la col·laboració sempre voluntària de músics i artistes, que han servit per donar a conèixer al públic, més que el que fem, la importància de fer-ho i que treballar per a la inclusió social de totes les persones és quelcom que s’ha de fer en xarxa i que sols caminem cap a la inclusió com a ciutat si ho fem entre totes i tots”, diuen. “Des de les entitats ens podem encarregar de serveis d’atenció i altres necessitats dels col·lectius de persones ateses i podem promoure i afavorir que aquests disposin d’eines i recursos per a la participació en la vida de la ciutat en igualtat de condicions, però únicament les ciutadanes i ciutadans, a través del coneixement d’aquestes realitats, poden obrir-se i acollir les diversitats personals, condicions i circumstàncies que viu una part de la ciutat”, afegeixen.
Oportunitats
“Nosaltres, com a xarxa, treballem per oferir oportunitats accessibles a les persones que són usuàries de les entitats que agrupem i fer incidència sobre els temes que afecten a totes elles, pel que indirectament considerem que es tracta d’accions beneficioses per a tothom”, apunten.
“De forma directa, és a dir, a través dels projectes propis, aquest any hem arribat a 87 persones, tot i que aquesta dada no és del tot representativa, ja que el renovat projecte de La Trobada, que és el que pot fer servei a un major nombre de persones, es va posar en marxa el mes de juny”, assenyalen des de l’ALEI, que es finança a través de recursos propis de les entitats sòcies, de subvencions públiques i de donatius d’altres agents privats de la ciutat.
“Els projectes es financen fonamentalment a través de subvencions de diferents administracions i en això cal destacar el suport de l’administració local, amb la qual hem compartit els processos de creació dels projectes per treballar en xarxa més enllà de les entitats”, destaquen. “La Trobada compta amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa”, indiquen.
Les activitats que desenvolupen, com les de les comissions de treball, les sessions de reflexió de les sectorials, la junta directiva… sempre es fan amb la participació voluntària de persones que formen part de les entitats que agrupa l’ALEI o bé amb la col·laboració també voluntària d’alguna persona experta en diferents temes que pugui aportar valor i coneixement, “però no és un voluntariat com a tal”.
El projecte La Trobada, però, sí que disposa d’un pla de voluntariat, “ja que les persones voluntàries han de comprendre i acceptar la seva responsabilitat en la transformació social que volem fomentar des del coneixement i la informació i participant des de tots els sectors i col·lectius del qüestionament i debat sobre la realitat social de les persones més vulnerables i sobre les nostres accions”, expliquen. “Aquests són valors transversals que formen part de la nostra cultura i que posem en pràctica tant en el procés de gestió i formació dels voluntaris com en el desenvolupament de les activitats del projecte i de l’entitat”, afegeixen des de l’ALEI, que intenta promoure que persones que han participat del projecte com a beneficiàries esdevinguin voluntàries i que contempla una opció en què les persones poden proposar directament activitats o accions, amb un model de planificació propi.
“En la incorporació del voluntariat es fa una acollida, es facilita informació necessària per desenvolupar la tasca i es fa un acompanyament directe en tot el procés. Tota activitat a la qual participen o fins i tot lideren persones voluntàries està coordinada i supervisada per la integradora social”, diuen.
Fitxa de l’entitat