Actuavallès va néixer amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de l’epidèmia del VIH i la sida i tot i que els amb el pas del temps ha anat adaptant la seva activitat a les noves necessitats de la població, una de les seves línies d’actuació encara és l’acompanyament i suport a persones infectades pel virus i als seus familiars.
A Terrassa, a més d’oferir la possibilitat de fer-se la prova ràpida de diagnòstic del VIH de forma totalment anònima i gratuïta, duen a terme el projecte Cafè+, que va sorgir de la necessitat de donar suport i escalf els anys 80 i principis dels 90 als afectats pel virus, ja fossin persones infectades o els seus familiars i amics propers. “Aquesta és la primera activitat que va començar a fer Actuavallès en els seus inicis. De fet, podem dir que la voluntat d’oferir un servei com aquest és el que va portar a diversos voluntaris a crear l’entitat”, explica el seu director, Alberto Capitán.
“Afortunadament les necessitats de les persones amb VIH han canviat molt i fa anys que no és necessari realitzar una tasca d’acompanyament a la mort, ni de presència i suport intensiu als hospitals”, destaca Capitán. Així doncs, actualment Cafè+ atén les necessitats de suport personal, psicològic i també social de les persones que viuen amb el VIH, ja sigui d’individus que acaben de ser diagnosticats i necessiten informació com de persones que fa anys que viuen amb el virus.
Cafè+ ofereix un espai d’acollida i suport per als afectats i les persones del seu entorn amb l’objectiu principal de millorar la seva salut i qualitat de vida (estat físic, psicològic, esfera social i creació de vincles estables i saludables). Es treballa des de l’acceptació de la malaltia, l’adherència al tractament antiretroviral, el bon compliment amb la pauta mèdica prescrita, el seguiment de les indicacions mèdiques i l’assistència a visites i analítiques, fins a la superació de l’estigma i l’autoestigma relacionat amb el VIH i com abordar la situació amb la parella, els fills, o altres familiars. A més, també hi ha una part important de suport en temes socials.
Dins del projecte es duen a terme activitats tant individuals com grupals, com ara propostes d’oci (excursions, festes, trobades setmanals…), accions contra l’estigma i la discriminació (performances, participació en xerrades…), tallers de salut, i teràpies complementàries al tractament (acupuntura, quiromassatge, flors de Bach…). A més, per les característiques de moltes persones que fan ús d’aquest servei (més d’un 80% presenten problemàtiques socials i ambientals), i com a pilar per sostenir qualsevol altre tipus d’intervenció, també s’atenen, en coordinació amb altres projectes de l’entitat, les necessitats bàsiques dels usuaris.
El programa atén anualment unes 80 persones (en un 80% homes i en un 60% persones immigrades), 20 de les quals a Terrassa, on la major part de les activitats es realitzen al local d’AIDE, a la carretera de Montcada, 487, els dimecres al matí.
Treballadores sexuals
D’altra banda, Actuavallès busca intervencions específiques per a col·lectius amb pràctiques de més risc d’infecció com ara les treballadores sexuals. En aquest sentit, des del 1998 compten amb el Programa Dona, d’atenció i educació sociosanitària a dones en l’àmbit del treball sexual.
Actualment, aquest programa es desenvolupa a les comarques del Vallès Oriental i Occidental i del Bages, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Sabadell, Terrassa, Mollet del Vallès i Granollers. Es treballa el vessant sanitari amb la finalitat de prevenir el VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) i d’aproximar les usuàries del projecte a la xarxa sanitària; i el vessant social, oferint l’acompanyament i l’assessorament necessari per promoure la integració de les treballadores sexuals. També es realitzen activitats de sensibilització per a la població general, per incidir i promoure la superació de l’estigma que acompanya el col·lectiu.
Se’n beneficien dones que exerceixen el treball sexual a clubs, locals, pisos, i punts de carretera. També, en menor mesura, persones transsexuals i homes que treballen en la prostitució. Es tracta de “persones vulnerables a contraure una ITS, el VIH i embarassos no desitjats. La gran majoria es troben en risc d’exclusió social, ja sigui per la situació econòmica, d’irregularitat al país, per les dificultats que comporta el desconeixement de l’idioma i altres factors que també els dificulten l’accés als recursos sociosanitaris”, expliquen des de l’entitat.
Les accions que realitza Actuavallès dins d’aquest programa es poden classificar en funció dels espais on es desenvolupen. Així, podem distingir entre les intervencions en seu, a les instal·lacions d’Actuavallès a Sabadell i Terrassa, on les treballadores sexuals es poden desplaçar per rebre atenció individualitzada; les activitats d’outreaching o rutes, en què les tècniques de l’entitat es desplacen als pisos, clubs i punts de carretera on exerceixen les treballadores sexuals per donar resposta a les necessitats detectades in situ i repartir material preventiu com preservatius i lubricants; les atencions a la salut sexual i reproductiva realitzades a les consultes de ginecologia dels serveis sanitaris amb conveni amb l’entitat; i, finalment, les activitats de formació, difusió i sensibilització.
L’any passat van incrementar el nombre de persones ateses, degut principalment a què van augmentar el nombre de locals visitats als municipis de Terrassa i de Manresa. En el transcurs de l’any, van atendre un total de 1.026 persones que exercien el treball sexual a les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental i la comarca del Bages, de les quals 475 van ser nous expedients (persones que atenien per primera vegada).
A Terrassa van arribar a 249 persones (231 dones, 12 transsexuals i 6 homes), 60 més que el 2017. Sense modificar massa la dinàmica d’anys anteriors, la majoria de persones ateses eren originàries d’Amèrica del Sud o Centreamèrica. El segon grup en nombre de persones ateses, més representatiu a Terrassa que a la resta de municipis, va ser el de persones provinents de l’Europa de l’Est.
En relació amb els grups d’edat, tampoc es van percebre grans canvis respecte a anys anteriors. Hi va haver una distribució força homogènia, tot i que els més predominants van ser el grup de 26 a 30 anys i el de 31 a 35 anys.