Les persones afectades pel Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) tenen dificultats comunicatives, en les relacions socials i relacionals, i alteracions conductuals. Aquestes dificultats poden donar lloc a comportaments socialment inadequats, provocant problemes tant a la persona com als seus familiars. En aquest sentit, es fa imprescindible que tant els infants com els joves i els adults afectats per aquest trastorn rebin suport psicològic, amb l’objectiu de dotar-los d’eines i estratègies d’interacció social i augmentar la seva autonomia i qualitat de vida.
L’associació TEA Vallès, amb seu al barri de Can Palet, fa anys que treballa en aquesta línia i ofereix als seus socis la possibilitat de fer psicoteràpia tant individual com en grup, un servei del qual es van beneficiar 95 famílies el 2018.
En aquestes teràpies, es treballen diversos àmbits com la interacció social; els patrons de comportament, interessos i activitats amb tendència a la repetició, restricció i estereotipats; la comunicació i el llenguatge; les funcions executives; i en els infants, el joc simbòlic o imaginatiu. L’entitat també té en compte la gran comorbiditat que es dona en el Trastorn de l’Espectre Autista (TDAH, trastorns d’ansietat, trastorn de l’estat d’ànim, etc.) i treballa en les sessions individuals aquests altres trastorns associats, que acostumen a crear grans interferències en la millora de la simptomatologia pròpia del TEA.
“És important que les persones amb TEA rebin suport psicològic perquè tenen una manera diferent de fer i veure, el món està pensat per als neurotípics i si no se’ls proporcionen eines i estratègies, poden desenvolupar frustracions i malestar”, assegura Núria Santamaria, coordinadora de l’equip terapèutic de TEA Vallès. “Hi ha persones que no han estat diagnosticades o no han rebut cap atenció, no saben què els passa ni perquè els passa i poden acabar amb una depressió, amb ansietat o amb conductes autolesives”, comenta la psicòloga.
Els infants i joves afectats poden rebre atenció als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil però la falta de recursos fa que la periodicitat de les sessions de vegades no sigui la més convenient. En associacions com TEA Vallès, es complementa aquesta atenció.
Com més aviat millor
Santamaria explica que “en general, les persones amb TEA necessiten suport psicològic al llarg de tota la vida tot i que tot depèn de quan es detecta i es comença a treballar”. “El tipus de suport i ajuda pot anar variant. Les persones, al llarg de la vida, es troben amb noves situacions i ambients i encara que a escala terapèutica et vagis anticipant, no et pots anticipar a tot”, puntualitza la terapeuta, que opina que s’ha de començar a treballar com més aviat millor perquè “en menor edat, el cervell és més flexible i és més fàcil que aprenguin les estratègies”. A més, “el pronòstic millora”, sosté. “És molt important fer feina de detecció prèvia. Tant metges de capçalera com professors i famílies haurien de saber identificar els senyals que poden alertar d’un possible cas de TEA”, afegeix.
“Nosaltres, el primer que fem amb cada persona és una detecció prèvia per saber què necessita. El TEA és molt ampli, hi ha molts perfils i no tothom ha de treballar el mateix. És important que ens adeqüem a les necessitats de cadascú en el moment en què està. A mesura que la persona evoluciona i es va trobant en nous contextos, anem adaptant la teràpia”, explica Santamaria, que també detalla la importància de la col·laboració de les famílies i les escoles.
“Cal anar tots a una. Cal que hi hagi una coordinació entre tots els àmbits i que tots seguim les mateixes pautes i anem en la mateixa direcció”, reitera. El més important, però, és l’actitud i predisposició de la persona afectada. “Ajuda molt que la persona en sigui conscient, ho accepti i faci un esforç”, diu la coordinadora de l’equip terapèutic de l’entitat.
“Els aspectes que tractem en les sessions de teràpia varien en funció de la persona. Treballem la regulació emocional, la flexibilitat de pensament, la gestió dels canvis, les habilitats socials, la comunicació, l’empatia, l’adequació del comportament, que aprenguin a entendre el món, a interpretar-lo correctament i a anticipar les intencions dels altres…”, comenta Santamaria. “L’objectiu no és canviar a la persona, sinó ampliar les seves estratègies per relacionar-se amb aquest món, mantenint la seva essència”, assegura la terapeuta.
Teràpies personalitzades
Mentre que alguns socis de l’entitat fan dues sessions per setmana, en d’altres la freqüència és setmanal o quinzenal. Algunes persones només fan sessions individuals i d’altres només de grupals. També hi ha qui combina una modalitat i l’altra. “Tot depèn de cada cas i del que s’hagi de treballar”, comenta Santamaria, que especifica que el tipus d’atenció que rep cada persona pot anar canviant amb el temps.
En general, en les sessions individuals “es tracten temes més personals i tenim més espai per concretar els perquès de les normes socials que hem d’entendre”. En canvi, les sessions grupals “serveixen més per posar en pràctica les habilitats socials i aprendre a gestionar certes situacions in situ, així com perquè els participants s’ajudin entre ells”. “Està molt bé que puguin veure com pensa i actua gent que té la mateixa edat i les mateixes característiques que ells”, considera la psicòloga, que assegura que a TEA Vallès tenen una forma molt dinàmica de treballar.
Amb els més petits s’utilitzen molt els jocs i els vídeos. “De vegades utilitzem els seus interessos o allò que està de moda per motivar-los. Per exemple, amb un nen a qui li agradaven molt els superherois, vaig convertir el meu despatx en una acadèmia de superherois i per cada aspecte que volia treballar m’inventava un tipus de poder”, explica Santamaria.
La terapeuta creu que la millor manera de treballar és a través de la diversió i sembla que el mètode funciona. La valoració general de les famílies beneficiàries (que, com a sòcies, paguen una quota anual que es cobra de manera fraccionada al gener i al juny) és positiva, ja que s’observen milloren qualitatives en els usuaris.