Espai solidari

“L’Unai ha millorat molt, de mica en mica, però molt”

La Maleni Villa, veïna de Sabadell, és una de les sòcies de l’Associació TEA Vallès. El seu fill, l’Unai, que ara té 12 anys, va ser diagnosticat amb el Trastorn de l’Espectre Autista fa un temps. A l’entitat, fa teràpia tant en sessions individuals com en grup.

Com va conèixer l’associació TEA Vallès?
El meu fill va patir un infant cerebral en néixer. El nen estava molt controlat. Anàvem cada setmana a l’hospital a fer sessions de logopèdia, fisioteràpia, etc. Quan tenia quatre o cinc mesos, no demanava res, no plorava. Si no li donàvem de menjar, no es queixava. Si no l’agafàvem en braços, no deia res. A casa ens vam preocupar però a l’hospital, els metges ens deien que encara era molt petit i que havíem de veure com anava evolucionant.

Quan li van diagnosticar el trastorn?
Quan ja era més gran, va passar del servei d’atenció precoç al servei de salut mental. La seva psicòloga ens va comentar que presentava certes característiques pròpies de les persones amb TEA però com que en néixer havia tingut l’infart i s’havia de medicar bastant, era complicat saber-ne la causa. Fins als 7 o 8 anys no va arribar el diagnòstic.

Va ser aleshores quan es van posar en contacte amb TEA Vallès?
No, va ser una mica abans. Abans de tenir el diagnòstic definitiu, ja ens van dir que estaria bé que l’Unai fes teràpia. A l’hospital li anaven fent seguiment però no li podien oferir un servei de teràpia amb sessions regulars. Ens van dir que això només ho feien en els casos més greus. Llavors, jo, que treballo a l’Hospital Parc Taulí, vaig comentar-ho als meus companys i em van parlar de l’Associació Asperger de Catalunya. Ens vam posar en contacte amb aquesta entitat i ens van dir que l’Unai era força petit com per haver d’anar a Barcelona però que existia una entitat similar al Vallès.

I aquesta entitat era TEA Vallès?
Sí, exacte. Vam anar-los a veure i ens van explicar que ells poden fer-li a l’Unai la impressió diagnòstica o que podíem demanar a l’hospital que li fessin. Com que ja teníem relació amb l’hospital, els ho vam demanar. Vam aconseguir el diagnòstic i llavors l’Unai va poder començar la teràpia a TEA Vallès.

Quin tipus d’activitats fa l’Unai a aquesta associació?
Fa teràpia tant en sessions individuals com grupals. A l’esplai no hi va perquè no li agrada i a les excursions i sortides que fan encara no hi pot participar perquè és petit.

Ha notat una millora en el seu fill des que rep atenció psicològica per part dels professionals de TEA Vallès?
Sí, l’Unai ha canviat molt, de mica en mica, però molt. En aquest temps, ha anat aprenent moltes coses. Ha après a relacionar-se amb els companys de l’escola. A més, es comunica molt més amb nosaltres. Ve, demana les coses, parla… Amb els professionals de l’associació també es comunica molt més. El canvi no només el veiem a casa, sinó que a l’associació també el veuen.

La relació entre vostè, el seu marit i l’equip de l’entitat és bona, doncs?
Sí, molt bona. Els terapeutes de TEA Vallès ens han ajudat molt. Ens han explicat algunes pautes que podem seguir per remar tots en la mateixa direcció i per saber com actuar en certes situacions i ajudar al nostre fill. Nosaltres treballem molt amb l’Unai a casa, tant a l’hora d’estudiar, com en l’adquisició dels diversos hàbits. També l’ajudem a que sàpiga com relacionar-se amb els altres. Si tenim qualsevol problema, podem trucar a l’associació. Si un diumenge el nen està molt malament, podem trucar a la Núria o alguna altra terapeuta i ens ajuden. Estem molt contents amb l’associació.

To Top