27a Nit de l'Empresari

La 27a Nit de l’Empresari reconeix la capacitat de resiliència de les empreses

La Cecot ha reconegut aquest dimarts la trajectòria d’una desena de companyies per la seva aposta per la sostenibilitat

Imatge dels guardonats acompanyats d'autoritats polítiques i empresarials / NEBRIDI ARÓZTEGUI

[Per Marc Parayre]

La 27a Nit de l’Empresari, la gala de lliurament dels Reconeixements al Progrés Empresarial de la Cecot, ha reivindicat la capacitat de resiliència i d’adaptació de les empreses davant d’un context econòmic difícil arran de la inflació i la crisi energètica.

L’esdeveniment, que s’ha celebrat entre el Teatre Principal i els jardins de la seva seu institucional a Terrassa, també ha fet palesa l’aposta de la Cecot per reduir les emissions de CO2, un aspecte que cada cop és més imprescindible en l’activitat de les companyies. Centenars d’empresaris del Vallès, i d’arreu de Catalunya, han assistit a la Nit de l’Empresari, un certamen presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet el discurs inicial de l’acte. El primer edil ha posat en valor la “gran tasca” de la Cecot i ha felicitat al conjunt d’empreses premiades. Ballart també ha fet referència a la importància de la temàtica de la Nit de l’Empresari: l’aposta per reduir les emissions de C02. A més, l’alcalde de Terrassa ha assegurat que la ciutat vallesana també s’alinea amb la sostenibilitat i el respecte amb el medi ambient. “Terrassa és una ciutat industrial, verda i sostenible i, alhora, solidària i diversa”, ha remarcat.

A banda, Ballart ha aprofitat per reclamar la construcció d’infraestructures, com ara la ronda Nord, que facin de Terrassa una ciutat més competitiva.

Seguidament, la presidenta del Cercle Cecot de Joves Empresaris, Ninna Torres, ha sigut qui ha pres la paraula. Torres ha argumentat que actualment ens trobem en un canvi de paradigma: “Ara els empresaris hem de ser figures inspiradores, més enllà de la nostra habilitat amb el negoci”. En la mateixa línia, la presidenta de Cercle Cecot ha defensat que les companyies han de tenir la sostenibilitat com a element bàsic a complir: “Ja no aspirem a ser les millors empreses del món, sinó les millors empreses pel món”.

Lliurament de premis

A continuació, s’ha fet una menció especial a la trajectòria de quatre empreses centenàries: Sanmartí 1850, Educa Borràs, Casa Evaristo i Transports Generals d’Olesa (TGO DX). A més, s’ha lliurat el certificat d’Applus que avala la metodologia de càlcul de la petjada de carboni de la Cecot.

El moderador de l’acte, el terrassenc Xavi Coral, ha explicat que l’acte de la Cecot ha generat 6,5 tones de diòxid de carboni. Tanmateix, aquesta petjada de carboni s’ha compensat amb un projecte de desforestació, registrat i monitoritzat pel Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

A la gal·la també s’ha premiat els Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial 2022 a Circutor (5è Premi Grupo Preving Empresa Saludable), les empreses terrassenques Hercal Diggers (en la categoria de compromís amb l’eficiència energètica i la sostenibilitat) i Mecesa (en la categoria de transformació digital), la reusenca Freshly Cosmetics (en la categoria de jove iniciativa empresarial), la barcelonina Circoolar (7è Reconeixement CaixaBank a la PIME responsable) i la Fundació Impulsa (en la categoria d’associació empresarial).

FOTOS | Nit de l’Empresari de la CECOT

Ramon Comellas, reconegut per la seva trajectòria professional

A més, Ramon Comellas Fusté, cofundador i president del grup vallesà Circutor,ha estat reconegut per la Cecot per la seva trajectòria professional. Comellas, després de rebre el guardó, ha fet un discurs molt aplaudit amb què ha reivindicat la importància de les empreses familiars a Catalunya. Això sí, el president de Circutor ha lamentat que la legislació catalana “no beneficia” aquest tipus d’empreses: “Les empreses familiars ens sentim estranyes i veiem com es dona prioritat a les inversions de les multinacionals. Si la Generalitat vol que la indústria sigui el 25% del PIB català, ha de fer un cop de mà a les empreses i, sobretot, a les familiars”, ha asseverat.

Després, el president de la Cecot, Xavier Panés, s’ha adreçat al públic per felicitar als guardonats i per posar en valor la importància de “fer empresa”. “Fer empresa és superar-se cada dia i assumir riscos, i posar a prova dia a dia la nostra resiliència. Des de la Cecot sempre intentem que les companyies tinguin el millor entorn possible per créixer”, ha indicat. Panés també ha agraït la tasca del seu antecessor al càrrec, Antoni Abad, i ha donat un missatge optimista de cara a superar la situació actual d’incertesa derivada de la inflació.

Per la seva banda, la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha reconegut la tasca de les empreses guardonades i ha manifestat que el govern d’Espanya “està treballant per protegir a la ciutadania i a les empreses de la inflació”. “Catalunya ha de ser una terra de progrés, però només podem aconseguir-ho si hi ha unitat estratègica”, ha afegit.

Finalment, el president de la Generalitat, Pere Aragonés, s’ha encarregat de concloure l’acte amb un discurs amb què ha posat en valor la importància de la reindustrialització de Catalunya. “Hem activitat el Pla Nacional per la Indústria, que permetrà noves inversions que facin créixer les empreses del sector a Catalunya i que incentivin a altres a venir al territori. Volem que la indústria sigui el 25% del nostre PIB”, ha defensat. Aragonès també ha fet èmfasi en la “transició energètica” del país: “Hem d’afrontar l’escalada de preus de l’energia i, per això, hem d’apostar per l’hidrogen verd”, ha conclòs.

To Top