La 27a Nit de l’Empresari de la Cecot serà un acte en què la patronal vol fer palesa la seva aposta per reduir les emissions de CO2. “Calcularem la petjada de carboni que generem en l’esdeveniment, aplicarem mesures per reduir-la al màxim en aquesta edició i les que vindran, i allà on no sigui possible, compensarem les emissions mitjançant projectes de reforestació i gestió de boscos”, explica el president de l’entitat, Xavier Panés.
Les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) a Catalunya l’any 2020 van ser de 39,94 milions de tones de CO2 equivalent i el sector industrial i el transport van ser els responsables de més de la meitat d’aquestes (al voltant del 30% en ambdós casos).
“Els boscos catalans només poden absorbir un 10% de les emissions que generem”, alerta Elisabeth García, ambientòloga i tècnica de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot (OTEC). A nivell global, l’objectiu és reduir les emissions un 55% el 2030 i ser neutres climàticament el 2050. “Però això no vol dir que deixem d’emetre, sinó que el que emetem pugui ser absorbit pels nostres boscos i oceans i que, per tant, no quedi acumulat a nivell atmosfèric, agreujant l’efecte hivernacle i la pujada de la temperatura mitjana mundial. ”, indica García.
Josep Casas, director de l’OTEC, reconeix que les empreses “són un emissor important”. Tant ell com García coincideixen en el fet que el primer pas per avançar en aquest camí és que calculin la petjada de carboni, que sàpiguen quins són els seus principals factors d’emissió i a partir d’aquí prenguin mesures, que “a més de reduir aquesta petjada les portaran a un estalvi econòmic i a una millora de la competitivitat”. “Com més sostenible ets, més competitiu seràs. Tant per l’estalvi econòmic com per la millora de la imatge corporativa, a nivell de responsabilitat social, de capacitat d’arribar a certs clients conscienciats i de tenir millor puntuació en concursos públics”, defensa Casas, que considera que algunes organitzacions s’estan anticipant a una normativa que tard o d’hora arribarà i els obligarà a reduir emissions. “De moment el que s’està fent per promoure tot això és premiar, fins i tot subvencionar accions que vagin en aquesta línia, però d’aquí a un temps, les empreses que no hagin fet aquest recorregut, tindran unes normatives que les obligaran a fer-ho i si no ho fan, tindran unes penalitzacions econòmiques”, opina.
“Avui quan parlem de competitivitat hi hem d’incloure la dimensió mediambiental. Si no volem perdre oportunitats, si volem ser competitius, és imprescindible incorporar aquesta mirada a tota la cadena de valor i les empreses ho estan fent molt bé i de manera molt accelerada. Han evolucionat molt ràpidament i han estat capaces d’incorporar canvis en els seus processos productius que fan que avui moltes d’elles siguin referents a nivell europeu”, destaca el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en declaracions a Diari de Terrassa.
Calcular, reduir i compensar
Fa uns mesos, la Cecot va posar a disposició de les empreses i autònoms una calculadora d’emissions en línia; una eina que genera un primer informe, sense cost per l’empresa, que calcula la petjada de carboni corresponent a les dades que facilita la companyia i els mostra quines són les seves principals fonts emissores. A partir d’aquí, les empreses poden demanar un informe més complet, però l’acompanyament de la Cecot al teixit empresarial en la seva transició verda va molt més enllà: des de l’assessorament, fins acompanyament a l’hora de buscar proveïdor, en la recerca de finançament i en els tràmits d’ajudes i subvencions.
A finals de l’any 2019, l’entitat empresarial va posar en marxa l’Oficina per a la Transició Energètica (OTEC), que des dels seus inicis ha assessorat més de 450 projectes de consum fotovoltaic; uns projectes que s’han convertit en més de 100 instal·lacions que representen un estalvi conjunt de 44 milions d’euros en els 25 anys de vida de les plaques fotovoltaiques instal·lades. Pel que fa a la petjada de carboni, aquestes instal·lacions redueixen 3.861 tones de CO2 cada any.
Des de l’any 2020 l’oficina ha assessorat també prop de 650 empreses en estalvi energètic amb un import anual conjunt de 550.000 euros.
“Hi ha mesures que requereixen una inversió i de vegades pot ser una dificultat per les empreses. Per això és important que hi hagi ajudes o facilitat de finançament”, apunta Casas, alhora que lamenta que de vegades els processos es fan massa llargs i que la burocràcia pot suposar un fre.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, assegura que “aquesta és una prioritat absoluta del Govern, no només del departament d’Acció Climàtica”. “Des del decret del novembre del 2021 s’han accelerat tots els projectes d’autoconsum. Avui hi ha una onada i hem de seguir en aquesta línia perquè la transició energètica no només és necessària en termes mediambientals i de reducció de les emissions de CO2 sinó que avui és la principal arma que tenim per fer front a l’escalada de preus de l’energia”, declara.
Predicar amb l’exemple
La Cecot no només es dedica a acompanyar les empreses en aquest camí. També vol predicar amb l’exemple. Per això, durant l’any 2022 ha realitzat el càlcul de la seva petjada de carboni de forma retroactiva des de l’any 2017.
L’any 2021 ha completat el recorregut: petjada de carboni calculada, reduïda i compensada; convertint-se així en la primera patronal d’Espanya inscrita al registre del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD) en neutralitzar el 100% de les seves emissions d’abast 1 i 2. La compensació s’ha realitzat mitjançant la inversió en un projecte de reforestació registrat al Ministeri, per assegurar que aquest està verificat i té totes les garanties de la seva execució i manteniment durant un període de 30-50 anys.
La patronal ha aconseguit reduir de 109,46 tones de CO2 emeses l’any 2017, a només 3,33 l’any 2021, quelcom que ha estat possible gràcies a passar de consumir energia elèctrica de fonts d’origen no renovable, a consumir tota l’electricitat d’origen 100% renovable, tant per la instal·lació fotovoltaica de la Cecot, com per la compra d’energia verda a les comercialitzadores.
Entre altres mesures, estan fent també la transició de paper de fibra verge a paper reciclat per reduir a la meitat les emissions que corresponen a consum de paper.