Ramon Comellas, cofundador i president de Circutor – Reconeixement a la Personalitat 2022
Ramon Comellas es va formar com a enginyer tècnic industrial. El 1973, ell i Ramon Pons van veure l’oportunitat de desenvolupar un projecte encaminat cap a l’ús eficient de l’energia elèctrica i van crear Circutor.
Ara fa 50 anys, quin concepte es tenia de l’electricitat? Era una manera de portar energia fàcilment a grans distàncies. L’electricitat només té 140 anys i els grans canvis s’hi han fet els últims 30 o 40 anys. En aquella època, la feina dels enginyers industrials especialitzats en electricitat era molt més senzilla i monòtona que ara, que tenim l’electricitat a tot arreu.
El concepte d’eficiència energètica no devia estar gaire estès. Els consums eren molt més petits, hi havia pocs electrodomèstics i a la gent no li preocupava tant l’eficiència. Ara ha canviat la mentalitat, però és que ha canviat molt la tecnologia. Per exemple: hem passat de làmpades incandescents, a làmpades fluorescents i després als leds. Ara gastem un 80% menys.
Si la situació era la que descriu, com se’ls va acudir desenvolupar un projecte encaminat a l’ús eficient de l’energia elèctrica? Vam començar el 1973, que va ser l’any de la primera gran crisi energètica. El petroli, amb pocs mesos, va multiplicar el preu per tres. I nosaltres vam veure que es podien fer moltes coses, no tant en el consum domèstic, però sí en la indústria.
Ara tornem a estar en un moment de crisi energètica. Quines opcions hi ha? L’actual sistema de fixació de preus de l’electricitat va molt lligat al cost del gas, que ha pujat molt de preu. El corrent generat amb energies renovables no ha pujat de preu i jo crec que a mesura que vagi augmentant, els preus de l’energia baixaran. L’energia només té un problema: l’hem de gastar en el mateix moment en què la generem i les renovables produeixen quan volen i no quan ho necessitem. El gran desafiament que tenim per a aquest segle no és generar energia sinó l’emmagatzematge.
Però en la generació de renovables no ho tenim tampoc tot fet. Tenim un problema i és que normalment la normativa va molt per darrere de la tecnologia. Fa molt pocs anys posàvem un impost al sol i ara subvencionem les plaques solars, però sí que és veritat que encara hi ha molts problemes a l’hora de tramitar les llicències. També és veritat que Espanya està en un lloc privilegiat de sol i de vent i ho podria aprofitar molt més. Alemanya produeix més energia solar que Espanya, Itàlia i Portugal junts i a Alemanya sembla que no hi fa gaire sol.
A Circutor són líders en solucions per a la recàrrega de vehicles elèctrics, però a la via pública encara no n’hi ha gaires. Que no hi hagi sistemes de càrrega fa que la gent no es llenci a comprar vehicles elèctrics. Els països que han apostat més pels carregadors és on ha crescut més la venda de cotxes elèctrics. A Noruega el 60% dels cotxes que es venen ja són elèctrics i a Espanya són el 4%. Però el cotxe elèctric on carrega normalment és allà on dorm, amb càrrega lenta, que per al sistema elèctric és millor. La càrrega ràpida és per quan vas lluny i necessites parar entremig per recarregar la bateria no totalment sinó per arribar on vols anar. Però sí que és veritat que ens interessa que hi hagi punts de càrrega ràpida a les vies de circulació perquè la gent perdi la por.
Tenen algun projecte entre mans? Estem treballant en electrolineres alimentades amb energia solar i hidrogen verd, que no necessitin estar connectades a la xarxa elèctrica. Estem fent alguns projectes a escala real, que esperem que entrin en marxa cap al segon semestre de l’any vinent.
I com creu que serà l’energia del futur? Serà com Internet, tindrem una xarxa on estarem connectats i quan necessitem energia, en comprarem i quan ens en sobri, l’enviarem a la xarxa. A casa podrem generar-ne amb plaques solars o altres i contribuir a la xarxa.