Diners

Terrassa, el tercer municipi català amb més empreses dedicades a la indústria 4.0

Un estudi d’ACCIÓ identifica 36 companyies d’aquest àmbit a la ciutat

La terrassenca AEInnova és destacada com a cas d'èxit

Terrassa és el tercer municipi català amb més empreses dedicades a la indústria 4.0. A la nostra ciutat es compten 36 companyies d’aquest àmbit, segons un informe d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– publicat aquest dijous. En primera posició hi figura Barcelona, localitat catalana destacada amb diferència en nombre d’empreses dedicades a la indústria 4.0, amb un total de 648. El segon lloc és per a Sant Cugat del Vallès, amb moltes menys: 67. Tanca el podi Terrassa, amb 36, empatada amb l’Hospitalet de Llobregat.

En sintonia amb el rànquing de municipis, el Barcelonès és la primera comarca catalana en firmes d’aquest ecosistema. Se’n compten 713, un 49,3% de les 1.447 companyies especialitzades en indústria 4.0 que hi ha arreu de Catalunya. Segona és el Vallès Occidental amb 246 empreses (17%) i tercera, el Baix Llobregat amb 152 firmes (10,5%).

En el mapatge empresarial de la indústria 4.0 a Catalunya, per tecnologies, ACCIÓ destaca diverses empreses de Terrassa. Pel que fa a fotònica, es mencionen companyies com Sensofar, que opera en el camp de la metrologia de superfícies, o el fabricant de maquinària industrial per al sector tèxtil i el del metall  Motocono, que és possible que aviat desaparegui de la llista perquè ha sol·licitat el concurs de creditors voluntari en liquidació. Quant a fabricació additiva hi apareix Ineo, fabricant de prototips, sèries curtes i impressió 3D. I en DTL / blockchain s’esmenta a BlockTac, de certificats amb tencologia “blockchain” per a institucions. A més, en l’apartat d’internet de les coses hi surt Circutor, firma que desenvolupa solucions integrals per a l’eficiència energètica originària de Terrassa però amb seu des de fa anys a Viladecavalls.

D’altra banda, l’estudi identifica el centre tecnològic terrassenc Leitat, les associacions empresarials amb seu a Terrassa Cecot i Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya (Aseitec), i el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té a Terrassa com a agents de l’ecosistema de suport a la indústria 4.0 a Catalunya.

AEInnova, un cas d’èxit

L’informe també inclou un apartat de casos d’èxit a Catalunya i aquí s’explica el de l’empresa terrassenca AEInnova (Alternative Energy Solutions) en la tecnologia d’internet de les coses. D’ella es diu que és pionera en la generació de dispositius d’IoT que aprofiten l’escalfor de l’energia per alimentar la seva xarxa de sensors. “Els seus dispositius, destinats a la medició, predicció i recopilació de dades, funcionen sense bateria i sense manteniment alimentats per fonts energies renovables, reduint així el 98% els impactes ambientals (en comparació amb els dispositius IoT amb bateria). Les comunicacions les realitzen mitjançant la utilització de LoRaWAN, NB-IoT o LTE-M, incorporant edge computing i enviant dades com a demanda. Les dades es presenten a DAEVIS, una plataforma al núvol amb potents eines com el manteniment predictiu”, es destaca.

Més de 7.000 milions d’euros de facturació

Segons aquest estudi d’ACCIÓ, les empreses catalanes dedicades al a indústria 4.0 facturen de manera agregada 7.197 milions d’euros, un 29,3% més que el 2021, la darrera vegada en què es va radiografiar aquest àmbit. D’acord amb l’informe, el volum de negoci de la indústria 4.0 ja equivaldria al 2,6% del PIB català.

Segons les conclusions de l’estudi, a Catalunya hi ha 1.447 companyies especialitzades en indústria 4.0, una xifra que ha augmentat un 30,2% des del 2021. En total, donen feina a més de 37.200 persones (+41%).

Entre les principals tecnologies que identifica l’informe destaquen la ciberseguretat (a la qual es dediquen el 35% del total d’empreses), la intel·ligència artificial (34,8%), la Internet de les Coses (23,5%), el núvol (23,2%) i els semiconductors (12,9%). Altres tecnologies de la indústria 4.0 que es poden trobar a Catalunya inclouen la robòtica, la fotònica, la fabricació additiva, les tecnologies immersives, la quàntica, el “blockchain” o la supercomputació.

Més d’una quarta part (27,5%) d’aquestes empreses tenen menys de 10 anys, mentre que el 14% són “start-ups”. És un sector obert al món: el 36,8% són empreses exportadores i el 16,9%, filials de companyies d’origen estranger.

El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ha explicat durant l’acte de presentació d’aquest estudi que “la indústria 4.0 és una de les palanques que ha de permetre a l’economia catalana digitalitzar-se i fer-ho de manera sostenible, per guanyar en eficiència, però també garantint un impacte positiu”. Per Baró i Torres, “Catalunya té una economia de forta base industrial, i el fet que ja comptem amb un ecosistema robust d’empreses que treballen amb tecnologies 4.0 és molt positiu, però les xifres també ens indiquen que tenim potencial perquè continuïn creixent i, per això, des del Govern les acompanyarem per aconseguir-ho”. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ també ha recordat que la celebració de la fira Advanced Factories a Barcelona la setmana vinent “contribueix a impulsar tan significativament la transformació tecnològica i la digitalització de la indústria, especialment entre les pimes”.

Terrassa, el tercer municipi català amb més empreses dedicades a la indústria 4.0
To Top