Diners

L’ICF finança Leitat amb fins a 14 milions d’euros

L’ajuda al centre tecnològic de Terrassa es dona perquè pugui fer front al deute acumulat. La Generalitat assenyala que treballarà conjuntament amb l’entitat per buscar més participació i control en els seus òrgans de governança

La seu central de Leitat a Terrassa / Nebridi Aróztegui

La direcció de Leitat respira una mica més tranquil·la. L’Institut Català de Finances (ICF) ha acordat atorgar una garantia de finançament de fins a 14 milions d’euros al centre tecnològic terrassenc per contribuir al manteniment de la seva activitat. Es tracta d’un acord del Govern anunciat aquest dimarts i que mostra “el compromís amb la continuïtat” d’aquest projecte nascut el 1906 a Terrassa, asseguren des de l’Executiu.

L’entitat va registrar “pèrdues significatives” –diu el comunicat del Govern– els anys 2022 i 2023 i per assegurar-ne la continuïtat necessita una injecció econòmica. De fet, fonts del mateix centre van reconèixer haver detectat, a través d’una “due diligence” encarregada a PwC, unes pèrdues econòmiques acumulades entre els exercicis 2021, 2022 i 2023 que ascendien a 27 milions d’euros i que van motivar l’adopció de mesures excepcionals dirigides a reequilibrar la seva situació economicofinancera. Entre altres accions, es va dur a terme un expedient de regulació de l’ocupació (ERO) que va afectar 114 persones. S’han reorganitzat les diverses seus del centre i s’han implementat “mesures de rendibilitat, de coordinació de projectes i àrees”, va explicar a principis d’any el director general de Leitat, Jordi Cabrafiga, en una entrevista al Diari de Terrassa.

En aquest sentit, des del Govern català expliquen que actualment, i per tal de mantenir la seva activitat, Leitat necessita finançament per fer front al deute acumulat. Així, aquesta aportació s’atorga per “les necessitats actuals” del centre egarenc, que el Govern considera de referència internacional, multidisciplinari i altament qualificat i que “desenvolupa un paper rellevant en el teixit productiu i empresarial de Catalunya, proporcionant suport a activitats de recerca aplicades a les pimes catalanes”.

L’acord forma part d’un dels objectius del Pla Catalunya Lidera de la Generalitat que busca “enfortir” els centres tecnològics perquè “esdevinguin veritables palanques d’innovació en el teixit econòmic”. “Davant les actuals necessitats de finançament de Leitat, el Govern ha acordat atorgar aquesta garantia de fins a 14 milions d’euros”, es pot llegir en els acords del Govern. “Amb aquesta garantia, el Govern vol evitar que l’operació tingui afectacions en el resultat de l’Institut Català de Finances, ja sigui a conseqüència de les operacions de finançament que l’ICF formalitzi a favor de l’entitat o de l’atorgament d’avals a altres entitats financeres”, afegeix la Generalitat.

Des de 1906

Leitat és una associació sense ànim de lucre que desenvolupa projectes d’R+D, assajos de laboratori i certificacions en àmbits tan diversos com l’economia circular, la descarbonització, la salut, la biomedicina o la química aplicada i de materials. Fundada a Terrassa l’any 1906, és un dels centres tecnològics més antics d’Europa, i col·labora en projectes d’R+D amb altres centres punters en l’àmbit internacional. Així, en els darrers deu anys ha desenvolupat projectes per a més de 3.100 empreses (prop d’un 60% catalanes) i ha gestionat més de 300 projectes competitius d’àmbit europeu i més de 700 d’àmbit estatal.

La Generalitat, que té dues cadires a la junta directiva de l’associació (una l’ocupa Acció i l’altra, el Departament d’Empresa) i li aporta un finançament basal pel seu paper en el sector de l’R+D (5 milions d’euros l’any passat, un 10% dels seus ingressos), ja va ser conscient l’any passat dels problemes de Leitat i va concedir-li una subvenció directa de 9,8 milions d’euros a través d’un decret llei convalidat l’abril de l’any passat al Parlament, una “ajuda que no cobreix ni molt menys els costos de tota la reestructuració, però que ha sigut molt necessària per poder-la fer possible”, reconeixia Cabrafiga a principis d’any a aquest diari.

Segons fonts coneixedores, els 14 milions anunciats ara per l’ICF han de servir perquè entre CaixaBank, Banc Sabadell, Banco Santander i BBVA acordin un préstec conjunt que garanteixi definitivament la supervivència de la institució tecnològica.

En el comunicat d’aquest dimarts la Generalitat també assenyala que treballarà conjuntament amb Leitat per “buscar més participació i control en els seus òrgans de governança actuals i futurs”. En aquesta línia, cal recordar que la junta directiva de l’entitat va anunciar el novembre del 2023 el nomenament de Jordi Cabrafiga com a nou director general de l’entitat, en substitució de Joan Parra, vicepresident executiu i CEO del centre fins a la data. Fonts de l’associació privada van assenyalar més endavant que el seu cessament va estar motivat per la pèrdua de confiança de la junta directiva, la qual “intuïa la voluntat de part de Parra d’ocultar la realitat de la situació econòmica que patia l’entitat”. Les mateixes fonts indicaven el març del 2024 a aquest Diari que l’adquisició per part de Leitat de Welab, creada a partir del traspàs l’any 2020 de part del personal d’R+D de la farmacèutica Esteve, es va decidir sense passar per cap òrgan de govern i admetien que des del centre tecnològic es plantejaven emprendre accions legals contra els anteriors responsables de la gestió de Leitat.

L’ICF finança Leitat amb fins a 14 milions d’euros
To Top