Diners

Arrenca la declaració de la renda: calendari i novetats a tenir en compte

Puja el mínim exempt si es té més d’un pagador i augmenta la reducció per rendiments del treball. Per primer cop es pot pagar per Bizum

L’atenció telefònica començarà el 6 de maig i la presencial, el 2 de juny / Nebridi Aróztegui

Arrenca la campanya de declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent a l’exercici fiscal 2024. Un any més, toca retre comptes a l’Agència Tributària i un any més, cal tenir en compte el calendari i els canvis introduïts.

Els contribuents podran confeccionar la seva declaració a partir d’aquest dimecres 2 d’abril, quan comença el termini per a la presentació per Internet de les declaracions de Renda i Patrimoni 2024. A partir del 6 de maig, es podrà comptar amb l’ajuda telefònica de l’Agència Tributària (amb sol·licitud de cita des del 29 d’abril fins al 27 de juny). Qui vulgui anar a les oficines, de manera presencial, haurà d’esperar al 2 de juny (amb sol·licitud de cita des del 29 de maig fins al 27 de juny).

La campanya de la renda acabarà el 30 de juny, darrer dia per complir el deure com a contribuents en tots els casos.

Però, qui està obligat a declarar?

L’assessor financer-tributari i economista terrassenc Lluís Garcia-Cascon explica que per a l’exercici 2024, estan obligats a presentar la declaració de la renda els contribuents que hagin obtingut rendiments del treball superiors a 22.000 euros anuals, si provenen d’un únic pagador, o 15.876 euros anuals, si hi ha més d’un pagador i la suma percebuda del segon i restants pagadors supera els 2.500 euros anuals.

Què passa amb les persones a l’atur?

“Inicialment, es preveia que tots els perceptors de prestacions per desocupació haurien de presentar la declaració de la renda. No obstant això, el Ministeri de Treball ha rectificat aquesta mesura, i actualment les persones que reben la prestació per desocupació no estan obligades a presentar la declaració de la renda de l’any 2024, tret que superin els límits generals d’ingressos establerts”, assenyala l’assessor egarenc. “En canvi, com en anys anteriors, l’hauran de continuar presentant els beneficiaris de l’ingrés mínim vital i els autònoms, independentment del volum d’ingressos”, afegeix Benja Anglès, professor agregat dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC.

Rendiments del treball

Garcia-Cascon explica que per a l’exercici 2024, la reducció per rendiments del treball s’ha incrementat fins a 7.302 euros, amb l’objectiu de beneficiar els treballadors amb rendes més baixes.

Lloguer

En l’apartat de les reduccions per lloguer, Anglès detalla que es manté la reducció general del 60% per als contractes signats abans del 26 de maig del 2023. No obstant això, s’aplicaran diferents reduccions als contractes que s’hagin signat a partir de l’1 de gener de 2024: del 90%, si l’immoble se situa en una zona residencial tensionada i el propietari ha reduït el preu més del 5%; del 70%, si es tracta d’habitatges que es lloguen per primera vegada i els inquilins tenen entre 18 i 35 anys, i del 60%, si els habitatges s’han rehabilitat durant els dos anys anteriors. La reducció amb caràcter general a partir d’aquesta data serà del 50%.

Donacions

D’altra banda, s’han incrementat les deduccions fiscals per donacions realitzades a entitats sense ànim de lucre. Ara, els primers 250 euros donats tenen una deducció del 80%, i les quantitats que excedeixen aquest import gaudeixen d’una deducció del 35%, que es pot incrementar al 45% si es considera un donatiu recurrent, diu Garcia-Cascon.

Mutualistes jubilats

L’assessor terrassenc també indica que els mutualistes jubilats poden reclamar devolucions per les aportacions realitzades a mutualitats laborals abans de 1979. “Aquestes devolucions deriven de sentències del Tribunal Suprem que reconeixen el dret a deduir aquestes aportacions en la base imposable de l’IRPF. Inicialment, es van sol·licitar tots els anys no prescrits de cop, però després es va comunicar que s’hauria d’anar sol·licitant any a any, finalment, però, sembla que han rectificat i faran el retorn complet d’una vegada”, detalla.

Ajudes a l’eficiència energètica

“El Consell de Ministres va acordar prorrogar les deduccions per obres de millora de l’eficiència energètica que han estat vigents els exercicis 2021, 2022 i 2023. Per tant, continuarem gaudint d’una deducció del 60% amb una base de deducció màxima de 5.000 euros”, comenta també.

Plataformes digitals

Hisenda prestarà especial atenció als rendiments obtinguts a través de plataformes digitals de compravenda de segona mà. S’ha de tenir present que les plataformes comunicaran a Hisenda usuaris que venguin més de 30 productes o superin els 2.000 euros anuals de vendes.

Criptomonedes

S’intensifica el control sobre les operacions amb criptomonedes. També cal tenir en compte que les plataformes situades a Espanya estan obligades a informar l’Agència Tributària sobre les operacions realitzades pels seus usuaris, pel que és important declarar a la renda els guanys o pèrdues patrimonials que s’hagin tingut, avisa Garcia-Cascon.

Autoliquidació rectificativa

S’ha unificat el sistema de correcció d’autoliquidacions, permetent als contribuents modificar o completar una declaració ja presentada de manera més senzilla i àgil. Anteriorment, el procediment era diferent en funció de si el perjudicat era Hisenda o el contribuent i aquest procediment no era massa amigable.

Bizum

Aquesta campanya permet, per primera vegada, efectuar el pagament de l’IRPF a través de Bizum, oferint una alternativa addicional als mètodes tradicionals de pagament

Més consells

“És recomanable revisar les deduccions autonòmiques específiques de Catalunya, ja que poden oferir beneficis fiscals addicionals”, assenyala Garcia-Cascon. “Finalment, cal tenir present que si en algun període anterior hem tingut pèrdues patrimonials les podrem compensar amb altres guanys patrimonials, però sempre tenint en compte que al cap de 4 anys es perdrien”, afegeix.

Arrenca la declaració de la renda: calendari i novetats a tenir en compte
To Top