Leitat ha iniciat dos projectes d’investigació en l’àmbit de la salut. El centre tecnològic amb seu a Terrassa col·labora amb l’empresa andalusa Inves BioFarm, l’objectiu fundacional de la qual és la investigació de malalties rares, i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) en el desenvolupament, d’una banda, d’una fórmula per tractar l’atrofia vaginal i de l’altra, un injectable per a pacients amb artrosi osteoarticular. En els dos projectes Inves BioFarm actua com a coordinador.
El primer s’anomena VAGINEF, se centra en la salut de la dona i és una iniciativa innovadora que busca abordar una necessitat mèdica no coberta: un tractament efectiu de l’atrofia vaginal, que afecta aproximadament la meitat de les dones menopàusiques, causant molèsties vulvars/vaginals, sexuals i/o urinàries, conegudes com la Síndrome Genitourinària de la Menopausa (SGM).
Segons expliquen des del centre, els tractaments actuals per a l’atrofia vaginal es limiten a hidratants i lubricants vaginals, activitat sexual contínua, o exercicis vaginals i teràpia amb estrogens. No obstant això, aquests enfocaments estan sovint associats a recaigudes i baixes taxes d’adherència. En aquest sentit, VAGINEF té l’objectiu de desenvolupar un producte tòpic efectiu i segur que incorpori factors de creixement i àcid hialurònic per oferir una solució “més sostenible”.
En el segon projecte els factors de creixement i l’àcid hialurònic també juguen un paper important. L’objectiu del projecte PROTICULAR és el desenvolupament d’un injectable amb factors de creixement i àcid hialurònic per a la regeneració de teixits articulars, centrant-se en lesions de genoll.
Segons indiquen, l’artrosi osteoarticular és una malaltia crònica degenerativa que afecta les articulacions, especialment en gent gran, impactant negativament en la seva qualitat de vida. Actualment, les teràpies disponibles només alleugen els símptomes i controlen el dolor, però no ofereixen una solució regenerativa
“L’enfocament del projecte es basa en un innovador mètode d’encapsulació de factors de creixement que permet conservar la seva activitat durant més temps. La fórmula resultant s’avaluarà en models cel·lulars in vitro per a la seva optimització i, posteriorment, en un model in vivo en ovella. Finalment, es durà a terme un estudi clínic per a comprovar la seva eficàcia en pacients amb artrosis de genoll”, detallen.
