Diners

L’equilibri econòmic mundial

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

L’entusiasme inicial amb l’arribada de Trump ha desaparegut, i els mercats així ho han reflectit. Però el missatge de realitat del gabinet de Trump, sobre els problemes i desequilibris als quals s’està afrontant l’economia nord-americana, i en paral·lel la global, són producte de la política de les últimes dècades. El problema no es pot solucionar a base de màgia, o de receptes miraculoses, trencant un escenari pervers que inexorablement durà els ciutadans americans a perdre coses pel camí. La política proteccionista, amb una guerra total i multifrontal versus tot el món, pot acabar passant factura als mateixos nord-americans. La imposició d’aranzels indiscriminada és un model simplista de la situació econòmica, i és probable que estigui abocat al fracàs, amb conseqüències greus en el creixement i en la inflació.

La situació actual als EUA és tal que està absorbint, segons Pettis, més del 45% del superàvit comercial del món, i això és senzillament insostenible. Ha permès als EUA que es financi el dèficit fiscal i comercial amb els diners dels altres, ja que tot el món, de moment, vol finançar els EUA i confia en el dòlar nord-americà. Però aquest mal model de globalització no pot ser substituït per un model de no globalització de cop i volta. El proteccionisme en el món actual global no té cabuda, perquè provocaria efectes involucionistes difícils d’assumir. Les amenaces aranzelàries a tothom, s’hauran finalment d’aplicar de forma molt més pragmàtica i continguda. Les respostes a aquestes agressions han estat variades, però poden acabar desestabilitzant els dos grans blocs geopolítics que s’estaven formant els últims anys, i que feien pensar de nou en una nova guerra freda. L’actual panorama està subdividint aquesta esperada dualitat. La segona arma que volia fer servir Trump era la baixada de tipus, per baixar els costos industrials, però la FED l’està frenant per la temença de les implicacions negatives d’aquestes polítiques, com l’augment de la inflació, i també perquè s’han usat tant durant l’última dècada que ara el seu efecte està molt modulat.

Aquest foc a discreció està duent totes les economies i inversors a incerteses que estan induint els mercats a corregir, malgrat que l’excés de liquiditat del sistema està fent que aquest es lateralitzi i s’entri en unes ones especulatives mentre no s’aclareixi l’encaix definitiu en les guerres d’Ucraïna, d’Orient Mitjà, i la distribució dels diferents països dins d’aquests nous grups geopolítics.

To Top