
Terrassa és el cinquè municipi català en nombre d’empreses del sector tecnològic i digital. Segons l’informe “El sector tecnològic i digital a Catalunya”, elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, a la nostra ciutat s’ubiquen 460 companyies d’aquest àmbit quan un any abans se n’havien identificat 437. Així doncs, la xifra s’ha incrementat en 23 firmes.
L’augment experimentat a Terrassa és el mateix que el que ha registrat l’Hospitalet de Llobregat, que és quart en el rànquing de municipis, amb 467 empreses. En tercera posició hi ha l’altra cocapital del Vallès Occidental, Sabadell, amb 524 companyies (16 més que un any abans) i en segona, Sant Cugat del Vallès amb 799 (54 més). El primer lloc és clarament per a Barcelona, amb un total de 12.378 empreses, 679 més.
L’estudi, que ha presentat aquest dimarts el conseller d’Empresa i Treball, el terrassenc Miquel Sàmper, revela que la província de Barcelona és el gran pol digital de Catalunya, amb la meitat de les empreses. El Barcelonès (53,9%), el Vallès Occidental (10,9%), el Baix Llobregat (7,5%) i el Maresme (4,7%) són les comarques amb més companyies relacionades amb el sector de l’economia digital.
Arreu del territori, amb dades del 2024, les companyies catalanes especialitzades en aquest àmbit són 24.878, un 6% més que l’any 2023. L’informe també conclou que el sector tecnològic i digital dona feina a 198.462 persones (dades del 2023), la qual cosa suposa un creixement interanual del 7%.
Un sector jove
Es tracta d’un sector jove i en creixement: la meitat d’aquestes empreses (el 50,2%) es van establir fa deu anys o menys. El 9% són “start-ups” i un 7,6% exporten els seus productes i serveis de manera regular.

La biotecnològica terrassenca Vytrus Biotech també surt mencionada en l’informe
En el marc de l’informe d’ACCIÓ, s’entén per sector tecnològic i digital tota aquella activitat econòmica que compta amb un component digital i/o tecnològic rellevant. Així, el principal sector inclòs dins d’aquest concepte és el sector TIC pròpiament, però s’hi afegeixen altres d’altament tecnològics com ara el dels videojocs o la indústria audiovisual, així com les empreses que desenvolupen solucions en alguna de les tecnologies de la indústria 4.0 o per donar servei a les “smart cities”, entre d’altres.
En aquest sentit, dins del mateix sector TIC, l’estudi destaca com a proveïdora de maquinari l’empresa Circutor, nascuda a Terrassa i avui amb seu a Viladecavalls i que es dedica a oferir solucions integrals per a l’eficiència energètica elèctrica. En el sector de la salut digital cita la biotecnològica egarenca Vytrus Biotech, especialitzada en ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per a la indústria cosmètica. Com a proveïdors de tecnologies a Catalunya torna a esmentar Circutor en la secció d’Internet de les coses, l’empresa terrassenca Ineo (fabricant de prototips, sèries curtes i impressió 3D) en fabricació additiva i Sensofar (fabricant de sistemes de metrologia de superfícies 3D sense contacte i d’inspecció de dispositius, per a la investigació, la indústria i el control de processos en línia), també amb seu a Terrassa, en fotònica.
Agents de l’ecosistema
L’informe també fa menció dels agents de l’ecosistema que dona suport al sector tecnològic i digital de Catalunya i aquí hi apareix la Cecot i l’Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya (Aseitec), associada a aquesta mateixa patronal amb seu a Terrassa.
Quant a centres tecnològics amb l’acreditació TECNIO relacionada amb les TIC s’anomena l’Institut d’Investigació Tèxtil i de Cooperació Industrial de Terrassa (Intexter) i com a altres centres o entitats tecnològiques relacionades amb el sector de les TIC de Catalunya s’hi inclou Leitat.
D’altra banda, pel que fa a empreses que han instal·lat “digital innovation hubs” a Catalunya se cita Checkpoint, empresa nord-americana especialitzada en prevenció de pèrdues i visibilitat de mercaderies per a empreses minoristes que té a Terrassa la seu de Checkpoint Systems España.
Un volum de negoci de gairebé 40 milions d’euros
Les empreses catalanes del sector tecnològic i digital generen un volum de negoci de 39.646 milions d’euros (dades del 2023, les últimes disponibles), un 14% més que el 2022. Aquesta xifra que equival al 14% del PIB català, l’ha donat a conèixer aquest dimarts el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, durant la seva visita al 4YFN, on ACCIÓ disposa d’un pavelló que acull 52 empreses emergents. El Govern també disposa en el MWC d’un espai on són presents 46 empreses vinculades a la digitalització i centres tecnològics. El pavelló de Catalunya acull els estands individuals d’aquestes 46 empreses i centres tecnològics de l’ecosistema digital català als que des del Govern es dona suport per poder-hi exposar els seus productes, solucions i serveis, accedir a nous contactes internacionals i negociar acords de cooperació internacional.

Els consellers Sàmper i Paneque visitant estands d’empreses catalanes al MWC / Departament d’Empresa i Treball
En la seva visita, Sàmper ha explicat que el potencial del sector també es reflecteix en la seva capacitat per generar atractiu en la inversió estrangera. De fet, les inversions tecnològiques representen el 43% dels projectes d’inversió estrangera realitzats a Catalunya l’any 2024. D’altra banda, en el darrer quinquenni (2020-2024), Catalunya s’ha situat com la primera regió del sud d’Europa amb més projectes captats (el 5% del total).
“Tenim cinc elements diferencials: un ecosistema que és enorme, talent, posicionament internacional amb fires com el MWC o l’ISE, infraestructures digitals i tecnològiques, i l’aposta que fa aquest Govern”, ha exposat Sàmper. “El sector tecnològic i digital és un sector estratègic pel Govern de Catalunya. Estem cridats a empènyer les empreses d’aquest sector perquè són molt rellevants i perquè generen una ocupació de molta qualitat, d’un sou superior a la resta. Hem de ser al seu costat”, ha assenyalat.
Destacada presència terrassenca al MWC i al 4YFN
Algunes de les “start-ups”, empreses i entitats catalanes presents al 4YFN i al MWC són terrassenques. Aquest dimarts, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat i regidor d’Innovació, Joan Salvador, les han visitat.

Els responsables d’AEInnova amb Ballart i Salvador / Ajuntament de Terrassa
Han conegut les propostes d’AEInnova, que té com a objectiu transformar les indústries amb alta demanda energètica en sectors més digitals i sostenibles; MyCareTech, una “start-up” dedicada al sector sanitari; WindowSight, que ofereix una plataforma de ”streaming” per gaudir de l’art visual; el Digital Impulse Hub (DIH), una aliança de cambres de comerç, universitats i l’administració local per ajudar a digitalitzar les pimes i l’administració; i Leitat, que ofereix solucions tecnològiques a empreses i entitats.
