Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Ja fa dies que els inversors estem preocupats pel tema del deute. No veiem com podrem absorbir l’excés de liquiditat que s’ha injectat als mercats, donat que s’ha fet generant més deute estatal a la majoria dels països.
L’entrada de Donald Trump i Elon Musk al govern dels EUA ha posat el punt de mira una nova fórmula per generar liquiditat sense generar més deute.
Tots sabem que els EUA tenen històricament les reserves d’or mundial més importants dipositades en bona part, almenys en un 50%, a Fort Knox. S’estima que aquestes reserves que custodia la Reserva Federal són de 261,5 milions d’unces d’or, equivalents a 8.133 tones mètriques d’or. La comptabilització dins la tresoreria de la Reserva Federal va ser feta per última vegada l’any 1973, quan es va deixar d’usar el patró or en l’emissió de bitllets verds, moment en què l’or es va valorar en el balanç de la tresoreria a 42,22 dòlars l’unça Troy. Donat que el preu actual de l’or ha arribat als 3.000 dòlars l’unça Troy, només la simple revalorització permetria generar entre 700 i 1.000 bilions de dòlars amb un simple apunt comptable. Si, a més, sabem que des de 1953 no s’ha fet una auditoria exhaustiva de l’or que realment hi ha dipositat, segur que sortiran algunes diferències més que podrien fer créixer encara més aquesta ingent xifra de diners sense generar més deute.
Malgrat que el secretari del tresor Nord-americà ha negat que es farà tal revalorització, la realitat és que aquesta revalorització permetria generar prou liquiditat per a abordar l’anunciada creació, per part de la nova administració, d’un fons sobirà dels EUA, com els d’altres països àrabs o el de Noruega, per fer front a les noves polítiques d’inversió i de reindustrialització.
Aquest sistema també pot ser emprat per altres països amb grans reserves d’or que fa molts anys que no han estat revaloritzades, fet que els permetria generar nova liquiditat per afrontar noves inversions o bé per alleugerir-los de part del deute acumulat.
