Diners

L’Institut Català d’Energia pren l’OTE de la Cecot com a model de referència

El pla pilot de l’Oficina per a la Transició Energètica de la patronal amb seu a Terrassa servirà per desenvolupar la Xarxa d’Oficines Empresarials i Col·legials d’impuls a la transició energètica de Catalunya

El director de l'OTEC, Josep Casas, i la consultora Elisabeth Garcia / Nebridi Aróztegui

L’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot (OTEC) ha rebut l’aval i el reconeixement de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) per continuar amb la tasca ja iniciada el 2020 d’acompanyament a les empreses en la reducció de la seva petjada de carboni i en la implantació de solucions energètiques més sostenibles. Aquest reconeixement es dona en el marc de la subvenció que l’ICAEN ha destinat aquest any per al desenvolupament de la Xarxa d’Oficines Empresarials i Col·legials d’impuls a la transició energètica de Catalunya per ajudar les empreses a reduir a la meitat les emissions de gasos d’efecte hivernacle derivades dels seus processos productius.

Aquestes oficines, un total de 44, gestionades per entitats empresarials i col·legis professionals, es convertiran a partir d’aquest any en punt de suport per a les companyies que volen iniciar o accelerar el seu procés de transició energètica. La Cecot va posar en marxa un pla pilot durant els anys 2020 i 2021, amb el suport de l’ICAEN, que ha servit de model per desenvolupar aquesta xarxa que implementaran a partir d’ara altres entitats empresarials i organitzacions professionals.

“Des del 2020 hem promogut més de 150 projectes d’instal·lacions fotovoltaiques a empreses de tot Catalunya. Hi ha interès entre les empreses i ens ho demanen, però haig de dir que nosaltres també les busquem, perquè és fonamental explicar, convèncer i fer veure a les empreses els avantatges d’apostar per l’energia renovable. Sobretot tenint en compte el teixit empresarial del país, format majoritàriament per petites i mitjanes empreses, amb una forta presència del sector industrial”, destaca Josep Casas, director de l’Oficina de Transició Energètica de Cecot.

“La nostra missió com a Oficina de Transició Energètica és facilitar aquest procés mitjançant assessorament tècnic, suport en la tramitació d’ajuts i subvencions, i la promoció d’iniciatives col·lectives per impulsar la generació i l’ús eficient de l’energia renovable”, explica Casas. En aquest sentit, a través de l’OTEC, s’han instal·lat fins ara 28,8 MW de potència en projectes fotovoltaics, evitant l’emissió de prop de 8.000 tones de CO₂ anualment i s’ha generat un estalvi econòmic de mes de 60 milions d’euros en costos energètics. A més, s’han gestionat 24 projectes col·lectius de transició energètica i l’entitat ha realitzat més de 800 estudis d’estalvi de costos i eficiència energètica. També s’han tramitat més d’1 milió d’euros en ajuts a les renovables per a les empreses.

L’OTEC també duu a terme estudis de petjada de carboni per conèixer l’impacte de les empreses en emissions de CO a l’atmosfera i desenvolupa plans d’acció climàtica per reduir les emissions. En aquest sentit, ha realitzat prop de 300 assessoraments i uns 80 estudis de petjada de carboni. De fet, l’entitat va dissenyar fa tres anys una eina perquè qualsevol empresa o autònom pugui fer una aproximació del que seria la seva petjada de carboni i un pla personalitzat de descarbonització.

Des de la Cecot assenyalen que aquesta nova ajuda de l’ICAEN permetrà millorar i consolidar els serveis de l’Oficina de Transició Energètica.

To Top