Diners

La Cecot llança un innovador diagnòstic digital de perspectiva de gènere

És una de les noves eines de la patronal per impulsar la igualtat i l’equitat a l’empresa

L'equip d'igualtat, responsabilitat social i orientació de la Cecot, en la presentació d'aquest dimecres / Cecot

La Cecot ha ideat un innovador recurs de diagnòstic per promoure la perspectiva de gènere interseccional a les pàgines web de les organitzacions. Es tracta d’una eina que es basa a analitzar si les imatges i el llenguatge que s’hi utilitza segueixen aquesta perspectiva, amb la possibilitat que l’equip de la patronal elabori un informe final amb propostes de millora.

“Analitzem diferents apartats de les pàgines web: els encapçalaments, el contingut en si de la pàgina, els productes i serveis que ofereixen les empreses, testimonials o col·laboracions, formularis i documentació adjunta, entre altres aspectes. També la part de responsabilitat social i igualtat. Per analitzar les imatges i el llenguatge, hem realitzat un llistat de verificació en el qual ens fem diverses preguntes com ara si s’utilitza el llenguatge neutre, si hi ha representació de diversitat en les imatges, o si hi ha comentaris sobre responsabilitat social i sobre igualtat. I, finalment, un cop fet aquest anàlisi, realitzem un informe que es presenta a les empreses”, ha explicat aquest dimecres Alba Rosa, tècnica d’orientació laboral de la Cecot.

En una primera fase pilot, aquesta eina s’ha administrat a la Unió Empresarial Metal·lúrgica, el Gremi Tèxtil i el Gremi de la Construcció del Vallès, tres entitats o col·lectius de l’òrbita de la mateixa organització multisectorial, que descriu aquest recurs com a “innovador”. “És una eina que nosaltres al mercat fins ara no n’hem trobat. Pensem que és llaminera i trencadora i, a més a més, rellevant, perquè sovint les pàgines web són allò que mirem primer d’una companyia”, ha destacat l’assessor en igualtat de la patronal Pere Ejarque.

Guies, formació, vídeos i preguntes i respostes

Aquesta eina de diagnòstic forma part del projecte “Igualtat per tres (IGx3)” de la patronal amb seu a Terrassa, que té altres dues potes. Una d’elles consisteix en tres guies de bones pràctiques –sobre emprenedoria en femení, impuls de dones a la direcció i nova organització dels temps de treball– pensades específicament per a autònoms i pimes. L’altra inclou tres propostes formatives: una formació inicial en igualtat adreçada al personal treballador de les empreses associades a la Cecot, una altra de comunicació en perspectiva de gènere, adreçada al col·lectiu de formadors de la Fundació Cecot Formació i, per últim, una formació en temps de treball, adreçada al personal directiu de les empreses associades a la patronal; totes elles amb diverses activitats i materials d’avaluació.

La Cecot, però, ha presentat també aquest dimecres un altra bateria d’eines centrada en aquest cas en l’equitat, “un tema pendent en moltes empreses i especialment un repte per les petites i mitjanes empreses”, ha assenyalat la tècnica d’orientació laboral Marta Rodríguez. En el marc del projecte “Equicat”, la patronal ha elaborat 21 càpsules audiovisuals de sensibilització empresarial: vídeos d’una durada aproximada de 2 minuts que versen sobre temes com la bretxa salarial, la segregació vertical o els estereotips de gènere i que inclouen conceptes clau i casos pràctics d’èxit d’aplicació a l’empresa.

Dins del mateix projecte també han fet un vídeo que inclou un testimoni d’empresa, l’assessoria Allura Group, sobre l’impacte de la incorporació de l’equitat i que la Cecot pretén que els ajudi a “compartir entre les empreses el fet que tinguin la dimensió que tinguin hi ha elements tangibles que poden aplicar, que hi ha eines per fer-ho i només cal impulsar la voluntat de tirar-ho endavant”, ha indicat Alba Rosa.

Finalment, “Equicat” incorpora també un manual de preguntes freqüents sobre l’equitat a les organitzacions, amb l’objectiu de respondre a les necessitats inicials d’empreses i personal treballador en aquest àmbit en cinc bloc: conceptes genèrics; bretxa salarial i igualtat salarial; plantilla, noves contractacions i diversitat; formació en igualtat de gènere; i plans d’igualtat. Segons la tècnica Georgina Díez, “és una eina molt útil per ajudar a les empreses a situar-se en aquest àmbit de l’equitat i que es troben en una fase de plantejament inicial i més primerenca en la integració de la igualtat en els seus processos”.

Tots aquests recursos presentats aquest dimecres per la Cecot donen continuïtat a altres projectes desenvolupats els darrers anys, així com als serveis d’assessorament, consultoria i formació i la posada en marxa el març del 2023 de l’Oficina d’Igualtat de la Cecot. El propòsit de la patronal és plantejar la igualtat a l’empresa més enllà del compliment d’una normativa, integrant-la com a element estratègic de gestió.

“Hem elaborat molt material i molt contingut de valor en l’àmbit de la igualtat per cobrir un dèficit que encara detectem, avui, en moltes empreses. La nostra pretensió és apropar elements que poden ser estranys o que les empreses perceben de difícil implementació i que s’hi familiaritzin. Si la igualtat ha d’entrar amb calçador faríem un trist favor al teixit empresarial. Si ho podem fer de manera amable, amb testimonials, amb informació, amb acompanyament entrarà de manera més eficaç i tindrem millor resultats”, ha conclòs Ejarque.

To Top