Una desena de pòdcasts en vídeo sobre les interferències de l’anglès al català, una proposta de construcció d’equips (“team building”) amb el català com a eix vertebral i l’ampliació del joc CATmòbil. Aquestes són les tres noves iniciatives que ha desenvolupat la Cecot, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, per enfortir el català a l’empresa.
Des de la patronal amb seu a Terrassa sostenen que històricament l’empresa ha estat un actor principal en el foment de la llengua catalana, però que la internacionalització accelerada de l’economia, que sovint ha comportat l’afebliment de l’ús del català al si de les organitzacions, i l’arribada d’un gran nombre de treballadors que no tenen el català com a mitjà d’expressió n’ha minvat el vigor. Per això, l’àrea de responsabilitat social de l’entitat ha presentat aquest dilluns el projecte CATempresa PLUS, que vol contribuir a que “l’empresa continuï sent aquest focus irradiador de la llengua catalana”, ha explicat l’assessor de l’organització multisectorial Pere Ejarque.
Dins d’aquest projecte, la patronal ha ideat deu episodis de pòdcast en vídeo sobre les interferències de la llengua anglesa en diversos camps professionals: recursos humans, comercial, direcció general, tecnologies de la informació, màrqueting, logística, producció, comptabilitat i finances, i qualitat i comunicació. Cada un d’ells presenta una primera escena en què el discurs es caracteritza per tenir paraules i expressions en anglès i una segona escena on la situació és exactament la mateixa però totes les paraules i expressions són en llengua catalana. “L’objectiu principal és donar una alternativa a les empreses a utilitzar expressions i paraules en llengua catalana en comptes d’en llengua anglesa i, alhora, també continuar treballant per promoure el català al si de les organitzacions i en el nostre dia a dia”, ha assenyalat la tècnica d’orientació laboral de la Cecot Alba Rosa.
“A tot arreu el discurs està farcit d’anglicismes. I moltes vegades són molt forçats. De vegades és inconscient, els dius perquè ho has sentit a una altra persona i ho reprodueixes però hem de fer aquest treball de formigueta i ensenyar que hi ha alternatives en català que són més genuïnes i que no suposen cap discurs estrany”, ha afegit Ejarque.
Joc de preguntes i repostes
Una segona acció que la Cecot ha dut a terme dins del projecte CATempresa PLUS és l’ampliació del joc per promoure la llengua i la cultura catalanes entre els treballadors CATmòbil, presentat fa just un any. S’han sumat deu preguntes a cadascuna de les 15 àrees temàtiques (ortografia, esports, cultura, etc.) que ja hi havia i s’han afegit cinc blocs temàtics nous (dones referents a Catalunya, refranys i expressions, girs dialectals, lèxic de comptabilitat-finances, recursos humans i comercial, i lèxic de màrqueting, producció i manteniment). Així, s’ha passat d’un total de 300 preguntes a 600, mantenint la dinàmica de les partides: intentar encertar el màxim de preguntes en el menor temps possible tenint quatre possibles respostes per a cadascuna d’elles i només una de correcta.
D’altra banda, com a tercera mesura, la patronal ha ideat una eina de construcció d’equips dins l’empresa (“team builduing”) en català que pretén “reforçar els vincles dins dels equips i fomentar l’ús del català en l’entorn professional i social”, ha indicat la tècnica en orientació Georgina Díez. La proposta consisteix en una dinàmica de quatre hores de durada pensada per a grups d’entre 15 i 20 persones organitzats després en equips d’entre 3 o 5 i inclou diverses proves: una primera de presentació en què els jugadors s’han de presentar explicant les seves preferències sobre cultura catalana, una segona basada en una adaptació analògica del CATmòbil (amb preguntes i respostes en format targeta), una tercera consistent en recitar embarbussaments, una quarta basada en la frase maleïda de l’històric programa televisiu “Tres pics i repicó”, una cinquena sobre accents diacrítics i una sisena i final en què els participants posen en comú tota l’experiència.
“Sabem que hi ha un cert neguit per si el català està perdent pistonada en tots els àmbits. L’empresa és un d’ells i amb aquestes iniciatives el que mirem és si no pal·liar, sí que intentar donar suport a totes aquelles empreses que busquen com augmentar l’ús del català a les seves organitzacions”, ha comentat Ejarque. L’assessor de la Cecot ha assegurat que sí que han detectat que hi ha una certa sensibilitat empresarial en aquest sentit, però “també és veritat que nosaltres, com a organització empresarial, hem de ser una mica capdavanters i fer que les empreses prenguin consciència d’això i que sàpiguen que tenen recursos i que poden fer coses per augmentar aquest ús”. “Fer entrar tots aquests temes d’una manera lúdica i amable és molt millor que fer-ho amb imposicions”, ha conclòs.