“El sindicat, tant abans com ara, som garantia de la lluita contra les desigualtats, la cola que hem d’assolir per intentar recuperar la qualitat democràtica que s’està malbaratant fruit de les tensions i la polarització política i econòmica que s’està veient en els darrers anys. Ser d’esquerres, progressista i defensar els drets de la classe treballadora implica també defensar la democràcia”. Així s’ha expressat aquest dimarts el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya, Javier Pacheco, que ha visitat Terrassa per participar en una de les activitats que l’organització està fent arreu del territori català per celebrar el seu 60è aniversari.
L’acte que ha acollit la sala d’actes de l’Eseiaat ha consistit en un recorregut pels moments clau del sindicalisme i la defensa dels drets socials i laborals durant el segle passat i els reptes presents i de futur. Alhora, ha servit per homenatjar alguns protagonistes d’aquesta lluita com el polític i sindicalista establert a Terrassa Cipriano García (1927-1995), qui va participar precisament en la creació de CCOO –nascuda arran de la constitució de la Comissió Obrera Central de Barcelona en una reunió de 300 enllaços sindicals i treballadors el 20 de novembre del 1964 a l’església de Sant Medir de Barcelona– i que avui dona nom a la fundació del sindicat.
Montse Ros, secretària de Comunicació i de Finances de CCOO de Catalunya, ha conduit l’acte i l’ha descrit com “el sindicalista més important de la segona meitat del segle XX a Catalunya i segurament, si no el primer, el segon de l’estat espanyol”. Ros ha recordat els dos cops que García fou detingut i els dos consells de guerra en què fou jutjat, així com quan va aconseguir escapolir-se durant la caiguda dels dirigents del sindicat el 1972, cosa que provocà l’anomenat Procés 1001, i que des d’aleshores fins a 1975 fos el màxim responsable de la coordinadora de Comissions Obreres a la clandestinitat. “Al Cipri li devem un pensament que va ser fundacional per a Comissions, que és identificar la classe treballadora com a nació catalana, aquesta posada en escena de la classe treballadora i els immigrants com a ciutadania de ple dret”, ha assegurat.
Al principi de l’acte s’han projectat els noms d’aquells vallesans que van ser processats pel Tribunal d’Ordre Públic (TOC) entre el 1963 i el 1977 i s’han pogut escoltar alguns testimonis, així com veure imatges de moments clau de la lluita obrera.
Pachecho ha exposat que CCOO va ser un moviment “que va emergir de la nit oscura del franquisme, que es va fer forat a la transició, que s’ha consolidat a la democràcia i que està en estat de revista per poder assolir els reptes que tenim de futur, sempre amb la mirada de la reducció de la desigualtat i la millora dels drets de la classe treballadora d’aquest país”.
“60 anys representen molts anys de lluita i uns valors fundacionals que hem mantingut al llarg d’aquesta curta història per a una organització social com la nostra, però molt intensa. Avui intentem transmetre aquests valors per situar-los en el present i en el futur i poder orientar tots els reptes que tenim per endavant. Tenim sindicat per 60 anys més”, ha indicat, per la seva banda, Iván Ramos, secretari general de CCOO al Vallès Occidental i la Catalunya Central, que ha detallat que “aquest any el sindicat està immers en un procés congressual que ens portarà a una nova direcció i a uns nous plans de treball”.