L’empresa emergent terrassenca Kloutit ha desenvolupat una solució innovadora per defensar-se de les retrocessions o “chargebacks” en el comerç electrònic. Es tracta de la primera eina especialitzada que surt al mercat amb algoritmes propis, 100% automatitzada i basada en intel·ligència artificial (IA).
El projecte va néixer després de l’experiència del jove egarenc Albert Algarra, que havia treballat en l’àmbit del frau i l’optimització de pagaments en línia i havia vist el temps que es dedicava a preparar les defenses d’aquests casos. “Un ‘chargeback’ és la possibilitat que té un client de reclamar al banc que li tornin els diners si ha comprat alguna cosa en línia i li ha arribat un producte en mal estat, trencat, que no és el que era o no li ha arribat. El que passa és que en molts casos es demana de forma injustificada i això fa que les empreses es vegin obligades a analitzar el cas i preparar un document de defensa. Això avui dia és un procés molt manual. Els equips tarden més de 20 minuts per cas, es poden equivocar… I al final és una pèrdua econòmica”, comenta qui avui és el CEO de Kloutit.
Algarra va pensar a atacar el problema tecnològicament i es va associar amb el seu germà, l’Adrián, i un amic, Alexis Pairetti, ambdós desenvolupadors. L’octubre del 2023 van començar amb les primeres línies de codi i el febrer del 2024 van constituir la societat.
Un problema global
“El problema que intentem resoldre és global. Hi ha moltes empreses que podrien estar interessades en un producte com el nostre. Quan vam detectar que Kloutit era una ‘start-up’ potencialment escalable, vam obrir una ronda de finançament. Va cridar molt l’atenció i empreses que eren potencials clients no només són avui dia clients o estan en fase de proves, sinó que han entrat com a inversors a Kloutit”, assenyala el seu CEO, que també destaca que han començat a treballar amb fons de capital risc com BStartup i Lanai.
El seu SaaS va dirigit a qualsevol comerç electrònic. “És igual si vens rellotges o viatges. Qualsevol transacció en línia té el risc d’acabar sent un ‘chargeback’. La nostra eina ja està preparada per a ser internacional. El problema es resol igual o pràcticament igual aquí, que a Portugal o França perquè la regulació és la de la marca de la targeta. De fet, els clients que tenim transaccionen internacionalment”, ressalta Algarra.
L’empresa terrassenca ha treballat ja amb firmes com ByteTravel i Stayforlong –companyia on treballava abans Algarra i els fundadors de la qual han aconsellat l’equip de Kloutit– i preveu iniciar proves pilot amb Atrápalo.
I com funciona la seva solució? “Els clients poden introduir casos de ‘chargeback’ manualment o directament amb integracions amb processadors de pagament que creen automàticament els casos a la nostra eina. Tota la informació (PDF, fotos, termes i condicions de l’empresa, etc.) s’utilitza per fer una enginyeria interna que recopila totes les dades i usa una intel·ligència artificial que analitza tot el cas, les normatives de les marques de targeta, etc. i acaba generant una defensa” que serà la que faran servir per enviar al processador de pagament perquè resolgui el cas, explica Alexis Pairetti, el director tecnològic de Kloutit. Aquest enviament al processador de pagament també es pot automatitzar. En aquest sentit, la intenció de l’equip de Kloutit –ja hi estan treballant– és oferir regles als clients de manera que puguin decidir que els “chargebacks” inferiors a una determinada quantitat econòmica s’enviïn automàticament i els que la superin, els puguin revisar abans.
Més casos guanyats
Fins ara el més semblant a Kloutit era un ús basat en plantilles que ajudaven a estalviar temps, però no a guanyar més casos. “La nostra IA aprofita qualsevol escletxa d’informació per utilitzar-la a favor del comerç per guanyar el cas”, assegura Algarra. “Tot el que envolta el cas es té en compte i es busca la millor estratègia possible per guanyar-lo. El que estem veient avui dia és que estem reduint al 95% el temps dedicat a aquesta tasca i que som capaços d’arribar a taxes d’èxit bastant altes, del 80% o molt a prop del 80%”, afirma.
“Normalment, les empreses només disputen un 40% dels casos. L’altre 60% els donen per perduts. I d’aquest 40% en guanyen entre un 20 i un 40%. Kloutit ho disputa tot i aquesta taxa d’èxit del 80% és sobre el 100%”, assegura Pairetti.
Kloutit disposa d’un equip de vuit persones. La seva plataforma ja l’utilitzen una dotzena de clients i esperen tancar aquest mes amb prop d’un miler de casos gestionats i més de 150.000 euros recuperats als seus clients.
Els diners aconseguits en la ronda de finançament que han fet i en la qual ja han captat 360.000 euros, una xifra que esperen que ascendeixi fins als 500 o 600.000 amb finançament per part d’ENISA o fons públics, els volen invertir en producte, ja que “ara mateix el que s’està desenvolupant i comercialitzant és el 50% de Kloutit, però Kloutit no serà només una eina de generació de defensa sinó que també farà prevenció de ‘chargebakcs’ i prevenció de frau”, menciona Algarra. També els volen destinar a captació de clients i creació de marca.