Malgrat l’auge del comerç electrònic, les botigues físiques continuen existint. Ara bé, les noves tecnologies permeten creuar els dos mons, el físic i el virtual, per oferir experiències personalitzades als clients o millorar la gestió de l’inventari i la logística, és a dir, l’operativa del negoci.
Sara Vallribera, gerent d’innovació experimentada a GFT Technologies, companyia pionera en transformació digital, ha explicat aquest dimecres en el segon Digital Summit de la Cambra de Comerç de Terrassa que avui el 30% dels usuaris que interactuen amb un assessor virtual en un comerç electrònic acaben fent una compra, que amb el suport de la intel·ligència artificial (IA) es redueixen un 25% els abandonaments de la cistella de compra i que fins a un 45% dels usuaris afegeixen compres no planificades gràcies al suport de la IA. D’altra banda, ha assenyalat que un 30% dels centres logístics a Catalunya ja fan servir tecnologies basades en l’internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès) per monitorar i tenir una traçabilitat sobre el que està passant als magatzems i que amb aquestes tecnologies es pot reduir la pèrdua de productes entre un 10 i un 15%.
La consultora en serveis d’innovació ha indicat també que hi ha una adopció creixent de tecnologies immersives o de realitat augmentada per millorar l’experiència de compra en “market places” però també en establiments físics. Ara bé, ha avisat que cal saber segmentar i decidir quins serveis oferir en funció del “target” i ha posar d’exemple el fet que pel que fa a la tecnologia immersiva, la generació d’entre 16 i 34 anys la fa servir cada cop més no només per entreteniment sinó també per processos de compra, mentre que la franja de 35 a 44 anys la fa servir més per a formacions.
Provar productes en la distància
Centrant-se en la IA, ha apuntat que els casos d’ús més clars es basen en la personalització de la interacció amb el client i més enllà dels assistents virtuals ha explicar les possibilitats d’aquesta tecnologia immersiva. Ha posat d’exemple la possibilitat de veure com et queda un pintallavis sense posar-te el producte sobre la pell o eines com ara miralls intel·ligents en botigues físiques o altres opcions totalment digitals que fan una anàlisi de la teva imatge i estil a través d’una càmera, fotos teves o d’influenciadors amb “looks” que t’agraden i et proposen peces de roba que puguin anar amb tu i que fins i tot et mostren com et quedarien.
Pel que fa a l’IoT, ha ressaltat les possibilitats que dona en el monitoratge d’entorns logístics, en l’analítica d’espais i en la gestió de l’inventari. Ha posat l’exemple de mòduls frigorífics intel·ligents per a supermercats que detecten que s’apropen les dates de caducitat dels productes i per evitar el malbaratament abaixen el preu de forma automàtica, adverteixen de l’escassetat d’articles en temps real a les estanteries per reposar-los i que fins i tot fan manteniment predictiu i eviten avaries. També ha parlat de sensors 4D que permeten entendre el comportament dels clients dins d’una botiga, saber els recorreguts que fan, el temps que es paren davant d’un producte concret, amb quant temps surten amb una compra o sense… i de la possibilitat d’augmentar l’eficiència als magatzems i establiments que gestionen inventari amb eines com ulleres de realitat mixta que poden guiar l’operari i “trackejar” les operacions que està fent.
En aquest context, Vallribera ha assegurat que les noves tecnologies poden ajudar el comerç “no només en l’obtenció de nous clients sinó en la retenció dels clients existents” i que “es tracta de testar aquestes tecnologies, implementar-les, adoptar-les i entendre quins casos d’ús podem desenvolupar que ens aportin realment un valor afegit”. De totes maneres, ha ressaltat que “l’evolució d’aquestes tecnologies passa per no excloure’ns del món real, sinó per incloure-les, integrar-les en el nostre món real físic”.