L’Autcat, Organització d’Autònoms de Catalunya, ha posat en marxa una campanya audiovisual a les xarxes socials per donar visibilitat a la realitat de les dones en el sector autònom. L’entitat ha transformat els dos informes sobre el col·lectiu des de la perspectiva de gènere i el temps de treball i conciliació que va presentar el mes desembre de l’any 2023 en set càpsules audiovisuals.
“Ens vam adonar que no hi ha prou documentació elaborada amb relació al context en què es desenvolupa el col·lectiu autònom, que ens permetés definir mesures i propostes de millora o rebatre algunes consideracions que s’han instal·lat a l’imaginari col·lectiu, però que s’allunyen de la realitat dels autònoms i després de presentar els informes vam considerar oportú fer el màxim de difusió pública dels mateixos. És per això que hem adaptat el llenguatge escrit dels informes a un llenguatge audiovisual que creiem que farà més fàcil l’arribada del missatge al públic en general i hem desenvolupat set càpsules audiovisuals que anomenem CapAutcat, en clau de perspectiva de gènere”, explica Marta Sánchez, vicepresidenta de la junta directiva de l’Autcat.
A Catalunya, malgrat que en els darrers onze anys el percentatge de dones autònomes ha crescut un 11,8%, davant d’un 4,1% en el cas dels homes, el col·lectiu autònom continua format majoritàriament per homes (63,1%). A més, un dels dos estudis de l’Autcat posa de manifest que la bretxa econòmica de gènere també és present en aquest col·lectiu. Els informes i els vídeos que l’entitat difondrà ara a les xarxes socials s’han orientat a tenir coneixement de la realitat de les dones treballadores autònomes i aflorar-lo per tal de promoure iniciatives que permetin reduir les desigualtats per raó de gènere i donar visibilitat al paper de les dones en aquells sectors, professions i ocupacions on són poc presents.
Els informes “El col·lectiu autònom des de la perspectiva de gènere” i “Temps de treball i conciliació en les persones autònomes” i les càpsules audiovisuals estan elaborats per l’equip tècnic i d’assessorament de l’Oficina d’Igualtat de la Cecot, amb el suport del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de grup Caixa d’Enginyers Banca Cooperativa.
Els vídeos es divideixen en: El món autònom en perspectiva de gènere (part 1 i 2), Edat i gènere en el col·lectiu de persones autònomes (part 1 i 2), Gestió del temps de treball dels autònoms en perspectiva de gènere, Gestió de l’estrès i de la motivació dels autònoms en perspectiva de gènere i Formació, programes, ajuda, finançament: actualitza’t.