Diners

Menys empreses, però més grans

L’última dècada Terrassa ha perdut centres de cotització, però ha crescut en assalariats. La mida de les empreses ha crescut

La indústria química i del plàstic és el subsector amb una dimensió empresarial més gran / Alberto Tallón

Terrassa ha perdut en els últims deu anys un total de 63 empreses. L’any 2014 se’n comptabilitzaven 5.448 mentre que en acabar el tercer trimestre d’enguany hi havia 5.385 centres de cotització, segons les dades de l’Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) recollides pel Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat a l’informe “Fitxes dels grans sectors de l’economia de Terrassa” corresponent al tercer trimestre del 2024. Ara bé, en aquesta dècada, el nombre d’assalariats ha augmentat. S’ha passat de 46.367 a 76.565 treballadors per compte d’altri, cosa que es podria explicar per la recuperació econòmica (el 2014 encara ens trobàvem sota els efectes de la crisi iniciada el 2008) i l’augment demogràfic.

Amb tot, de l’informe del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat, se’n desprèn que la dimensió mitjana de les empreses ha crescut l’última dècada en tots els grans sectors d’activitat. En agricultura, ramaderia i pesca, s’ha passat d’una dimensió mitjana de 6,83 treballadors per empresa (només respecte dades del règim general) a una de 7,50. En la indústria, la dimensió mitjana és ara de 15,93 quan fa deu anys era de 10,93. En la construcció l’increment ha estat encara més accentuat, passant de 4,82 a 7,36 treballadors per empresa. En els serveis l’evolució a l’alça també ha estat rellevant, passant de 8,56 a 15,37, unes dades en aquest cas impactades per un augment el quart trimestre del 2023 de la xifra d’assalariats en el comerç per la nova ubicació de dos grans centres de cotització a Terrassa.

De fet, l’activitat en què la dimensió empresarial ha crescut més l’última dècada és precisament el comerç, amb 5,02 treballadors de mitjana el 2014 i 16,98 el tercer trimestre d’enguany, per aquest biaix pel que fa als centres de cotització.

Entrant en el detall, la mitjana de treballadors per companyia en el subsector amb una mida empresarial més gran multiplica per més de sis el nombre de l’activitat amb una dimensió empresarial més petita. Es tracta de la indústria química i del plàstic, amb 46,41 empleats per empresa, i la construcció, amb 7,36.

Entre 10,5 i 17 empleats de mitjana

En la majoria de sectors o subsectors d’activitat la dimensió mitjana de les empreses es troba entre els 10,5 i els 17 empleats. Només se surten de la tònica general, d’una banda, la construcció (7,36) i l’agricultura, ramaderia i pesca (7,50) i, de l’altra, la indústria química i del plàstic (46,41) i la sanitat (41,48).

Tornant a la pèrdua global d’empreses i l’augment d’assalariats l’última dècada a Terrassa, també hi ha algunes activitats que es desmarquen de la línia. La indústria tèxtil i de la confecció i la indústria alimentària han registrat baixades tant en un camp com en l’altre. En canvi, agricultura, ramaderia i pesca, construcció, sanitat, serveis a les empreses, hostaleria i el sector TIC han vist incrementar tant la xifra d’empreses com de treballadors, alguns més que altres.

Menys empreses, però més grans
To Top