Diners

Prop de vuitanta pimes s’interessen pels ajuts a la digitalització del DIH

La Cambra de Terrassa presenta a Sant Cugat el Digital Impulse Hub, un dels 25 Centres d’Innovació Digital de l’Estat, reconeguts per la UE, que donen serveis de transformació digital a les empreses

El programa d’ajuts de digitalització avançada per testejar tecnologia que gestiona el Digital Impulse Hub (DIH), aliança d’entitats liderada per la Cambra de Terrassa, ha despertat l’interès d’un bon nombre de pimes catalanes. Prop de vuitanta empresaris i professionals van participar aquest dijous en una sessió informativa organitzada per la corporació terrassenca i l’Ajuntament de Sant Cugat titulada “Ajudes per a la incorporació de tecnologies digitals i projectes de digitalització disruptiva a les pimes”.

Aquest programa preveu ajuts en serveis de fins a 30.000 euros per a pimes per testejar solucions tecnològiques innovadores com la intel·ligència artificial aplicada a l’automatització de processos, productes i serveis, l’ús de big data per a decisions estratègiques o la implantació de sistemes de ciberseguretat avançats, entre altres. Els ajuts formen part dels Next Generation i el programa, iniciat aquest exercici, estarà vigent fins al mes de setembre del 2025. El Digital Impulse Hub, com a integrant de la xarxa European Digital Innovation Hub (EDIH), té accés a convocatòries restringides com és el cas d’aquest Programa de Suport als Hubs d’Innovació, que es presentava aquest dijous a l’auditori de Roche Diagnostics a Sant Cugat i que compta amb una subvenció total de 23 milions d’euros, per al període 2024-25.

En l’obertura de la sessió, el regidor d’Empresa, Innovació i Internacionalització de l’Ajuntament de Sant Cugat, Albert Salarich, va inicidir en la rellevància de donar a conèixer al municipi aquests importants ajuts i “la voluntat de l’Ajuntament de Sant Cugat d’impulsar els projectes innovadors, grans i petits, i de valor afegit pel territori”. El regidor va afegir que “fa anys que treballem en aquesta línia” i en aquest sentit va recordar també la recent signatura de l’Aliança per a la Innovació de Sant Cugat (BIVA).

Per la seva banda, el director gerent de la Cambra de Comerç de Terrassa, Josep Prats, va centrar la seva intervenció a explicar la important funció del Digital Impulse Hub en la digitalització de les pimes. “El Digital Impulse Hub uneix tres eixos. Un és l’empresarial, a través de les cambres de comerç. L’altre són els centres de competència tecnològica, a través de la UOC, la UPC, el CITM – UPC i el Parc Audiovisual de Catalunya. I el tercer, l’administració local, a través de diferents ajuntaments i Localret”, va explicar. Aquesta aliança té el el Segell d’Excel·lència Europeu i forma part de la xarxa dels European Digital Innovation Hubs (EDIHs), que “són els punts d’entrada de les necessitats de les pimes per a implementar tecnologies disruptives digitals”.

Actualment, a Espanya hi ha 25 EDIHs, dels quals dos se situen a Catalunya. Un és el Digital Impulse Hub, liderat per la Cambra de Comerç de Terrassa, i l’altre és el DIH4Cat. El repte d’aquestes entitats és que la digitalització avançada arribi al 70% de les pimes europees.

Seixanta projectes fins al 2025

En la seva intervenció, la coordinadora de Serveis del Digital Impulse Hub, Alba Cabeza, va avançar que ara mateix estan en execució una vintena de projectes de pimes. “Treballem amb la previsió d’arribar a la trentena al tancament d’aquest exercici. L’objectiu és executar 60 projectes fins a l’acabament del programa, a finals del 2025”, va indicar.

El Programa de Suport als Digital Innovations Hub es concreta en ajuts en espècie amb serveis que faciliten l’adopció de solucions de digitalització disruptives a través del testatge de tecnologia i proves de concepte, entre altres. El programa compta amb una subvenció total de 22.996.175 d’euros, per al període 2024 – 2025 dels quals ja s’han adjudicat el 60%.

Cabeza va indicar també que dels projectes en execució, un 55% testeja tecnologies d’intel·ligència artificial, un 15% de visió artificial, i un 20% corresponent a big data i machine learning. L’actual convocatòria del programa preveu diferents tipus de serveis orientats a facilitar solucions de digitalització disruptives a les pimes, amb diferents quanties d’ajuts per serveis que es concreten en assessorament inicial per a implementació de tecnologies, l’assaig i experimentació de proves de conceptes, l’assessorament en cerca de finançament per a implementar la tecnologia testada i el suport per accedir a ecosistemes d’innovació.

La responsable tècnica recordava dijous alguns dels requisits principals per concórrer a aquest programa: “s’adreça a pimes constituïdes, no es requereix antiguitat i l’acceptació dels projectes no és per concurrència competitiva sinó per ordre d’entrada”.

Diversitat de projectes

Les intervencions dels portaveus de la UOC Mireia Riera i de la UPC David González van permetre conèixer exemples de projectes reals testejats amb el suport tecnològic d’aquestes universitats. La directora d’Innovació de la UOC va exposar el treball dut a terme per una empresa especialitzada en infraestructures (ponts, edificis, túnels) amb la qual s’han fet proves de prototipatge usant tecnologies de posicionament per satèl·lit d’alta precisió i comunicacions de ràdio de llarg abast. Un altre dels projectes comentats va estar el monitoratge automàtic del creixement de larves per a una empresa especialitzada en la cria d’insectes.

Per la seva banda, el sotsdirector de Projectes ETSEIAAT – UPC TechBarcelona també presentava més casos. Un exemple va ser el projecte per a l’optimització de l’experiència d’usuari amb IA generativa per a una empresa d’streaming d’art visual. Un altre cas cometat va ser el de les proves per a la millora de la gestió energètica per allotjaments rurals, aplicant models productius d’eficiència energètica i la IoP. González animava en reiterades ocasions els assistents: “expliqueu-nos els problemes i necessitats de la vostra empresa. Plegats trobarem la solució”.

El president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, va tancar l’acte agraint l’oportunitat de fer aquesta presentació en un escenari emblemàtic com és Roche i en el municipi de Sant Cugat. Tot i que el gruix dels assistents provenien d’empreses de Sant Cugat, l’acte va atraure també empresaris i professionals de Sant Quirze, Terrassa, Rubí, Viladevacalls, Montcada i Reixac, Barcelona, Cornellà, Manresa i Ripollet.

To Top