9è Reconeixement CaixaBank a la pime responsable: Escola Ginebró
Va néixer el 1969 de la mà d’un grup de pares-mestres que volien oferir una educació alternativa a les opcions tradicionals de l’època. Des del 1986 és una cooperativa de treball associat. L’escola Ginebró, de Llinars del Vallès, ofereix formació des d’Infantil a Batxillerat, passant per Primària i ESO. També Formació Professional. De fet, tenen la distinció de centre integrat d’FP de la família d’activitats físiques i esportives.
Tenen més de 1.200 alumnes i 98 treballadors, dels quals 62 són socis de la cooperativa. El seu president, Gorka Insausti, destaca que són “propietaris” de l’escola i poden decidir sobre el projecte educatiu i quin model d’“empresa” volen.
L’escola Ginebró té un fort compromís amb la responsabilitat social corporativa. “L’apliquem en els tres àmbits: en la gestió i el bon govern a través de la cooperativa, però també a través del comitè d’RSC; en el social, amb el nostre projecte educatiu en què formem persones al llarg de la vida; i en l’ambiental, amb accions per reduir el nostre consum i petjada de carboni, iniciatives participatives de totes les etapes educatives a través de projectes d’escola verda i el comitè ambiental”, indica Insausti.
Tots els excedents de la cooperativa es reinverteixen en l’escola i el seu projecte educatiu i la gran majoria dels seus proveïdors són cooperatives o empreses de proximitat i responsables. Tenen un programa de voluntariat a partir de l’ESO amb entitats socials de l’entorn i projectes d’aprenentatge i servei a la comunitat a FP.
Han apostat per la construcció bioclimàtica, disposen d’una planta fotovoltaica de 100 kW, el 90% del seu enllumenat és LED i estan reduint el consum de paper apostant per la digitalització pel que fa a gestió, però també al menjador, amb l’ús de tovallons de roba, per exemple. D’altra banda, han aconseguit reduir significativament el consum d’aigua amb tot un treball de revisió i de reparació de fuites i mesures correctives a l’equip de neteja i el de cuina.
També destaquen dos projectes d’economia circular: un en què els alumnes recullen i mesuren els residus orgànics de la cuina i els transformen en compost per als horts ecològics i jardins i un altre que fan conjuntament amb una cooperativa d’exclusió social i que consisteix a recollir els residus dels olis de cuina de les famílies per a una empresa que els recicla fent biodièsel i altres productes.