Diners

NIT DE L’EMPRESA | Una crida a unir forces i passar a l’acció

La Cecot aprofitarà l’altaveu de la seva gala anual per posar al centre del debat la necessitat de reformar l’administració, fer palesa la importància de la confiança i el compromís, i allargar la mà a la col·laboració publicoprivada

La Nit de l’Empresa de la Cecot arriba enguany a la seva 29a edició amb el propòsit de continuar posant en relleu la tasca i la contribució de les empreses a l’economia i el compromís actiu vers la societat. I ho fa sota un lema que pretén motivar la societat civil i el sector públic en l’acció conjunta per assolir “fites de país llargament ajornades”, expliquen des de la patronal.

Així, l’eslògan de l’esdeveniment és RE_ACCIONEM i d’ell en pengen tres subreclams que són generar confiança, compromís empresarial i reformar l’administració.

“Determinar les palanques de canvi per projectes, mesures i acords que són compartits per gran part de la nostra societat, però que cal accionar, de manera conjunta i amb un compromís temporal que vagi més enllà de terminis electorals”. Aquest és el desig de la patronal, que considera que per això cal generar confiança i “des del teixit empresarial ens comprometem a fer-ho viable”.

La Nit de l’Empresa és un moment en què l’organització multisectorial recull les diverses propostes, reptes i inquietuds dels gremis i col·lectius empresarials que l’integren per traslladar-los a l’opinió pública a través del gran altaveu que suposa un acte multitudinari com aquest, que ha anat adquirint rellevància i prestigi entre la classe empresarial, política, econòmica i social catalana, consolidant-se com una de les gales de referència en l’àmbit empresarial. Si fa dos anys, per exemple, la principal preocupació a les empreses era el cost de l’energia, la inflació i el cost de les matèries primeres, avui la reducció de la burocràcia i la reforma de l’administració ha anat guanyant pes. Des del teixit empresarial assenyalen que aquests últims anys, empreses, ciutadania, entitats i organitzacions estan fent molts esforços per transformar-se, adaptar-se digitalment, avançar en la transició energètica i fer tota una sèrie de canvis per abraçar un nou paradigma, i que tenen la sensació que “vivim en un món de dues velocitats, on nosaltres fem tots aquests esforços, però a l’altra banda tenim una administració que, en alguns sentits, es mostra molt ineficient i això ens genera impediments a l’hora de fer tots aquests avenços, perquè no podem fer aquest salt endavant si no ho fem en col·laboració amb l’administració pública”, lamenta Oriol Alba, secretari general de la Cecot.

“A l’altra banda, trobem una sobreregulació, una teranyina normativa, una burocràcia molt radical i tota una sèrie d’elements que acaben produint una administració pública ineficient”, prossegueix Alba, que assegura que no volen posar el focus en cap administració concreta, sinó que el problema és “general”. “És el conjunt de l’administració que no s’està transformant al mateix ritme que s’estan transformant les empreses i les persones”, diu.

Col·laboració

Així, el secretari general de la Cecot explica que “el que volem emfatitzar del lema és l’accionem, el fet de passar a l’acció perquè no podem fer front a tots aquests grans reptes si no ho fem plegats”. I, en aquest sentit, des de la patronal allarguen un cop més la mà a la col·laboració publicoprivada, una eina que “descansa fonamentalment en la confiança entre les parts”. Per això un dels subreclams d’aquesta edició de la Nit de l’Empresa és generar confiança.

“La desconfiança, el que acaba generant són mecanismes molt garantistes, sobreregulació, molta normativa i el que creiem és que ara és el moment de renovar la confiança entre els agents socials i l’administració, entre les institucions en general per abraçar aquest moment transformador. El canvi només és possible si és un esforç, un compromís polièdric, heterogeni, multisectorial, multinstitucional. No ho pot fer ningú individualment, ho hem de fer entre tots. Per tant, generarem confiança entre tots”, indica Alba.

I com es fa, això? El secretari general de la Cecot considera que “es genera confiança amb una relació continuada, amb lleialtat, amb grups de treball i comissions expertes específiques pels temes que s’han d’atacar. Es genera confiança quan les parts es demostren que hi ha avenços concrets, que no queda tot en el camp de les promeses, de les bones idees, sinó que hi ha execució. Es genera confiança quan es dediquen experts i recursos. I es genera confiança també quan generes compromís públic, quan tu públicament surts a dir que faràs una actuació”, manifesta Alba, que també explica el significat de l’altre subreclam de la Nit de l’Empresa d’enguany, el que fa referència al compromís empresarial: “no diem anem a fer aquest canvi amb lideratge empresarial, el que diem és compromís, perquè no hem de posar les empreses abans que l’administració, el govern o les persones, no; ens hem de posar tots al mateix nivell i fer aquests canvis junts, amb to propositiu i positiu”.

Llençar un missatge unitari

En la línia de les reivindicacions que la Cecot traslladarà dilluns en la Nit de l’Empresa, el Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), del qual formen part l’associació empresarial amb seu a Terrassa i nou organitzacions més del món econòmic i la societat civil, ha convocat un acte el 27 de novembre a la Llotja de Mar de Barcelona en què presentarà l’Acord de la Societat Civil per la Reforma de l’Administració. L’objectiu, expliquen, és sumar el màxim nombre d’entitats i institucions representatives de la societat civil i l’empresa i llençar un missatge unitari de la urgència d’una reforma de l’administració.

Des del FERA reclamem una administració moderna, competitiva, eficaç i participativa i impulsar un marc institucional i un compromís ferm entre les forces polítiques i la societat civil per arribar a consensos a mitjà i llarg termini que permetin fer un salt de qualitat en el funcionament del sector públic. La reducció de la burocràcia, la professionalització de la direcció pública, la transparència i una digitalització més eficient són les principals demandes del FERA, que demana un compromís polític clar a mitjà i llarg termini acompanyat d’un calendari, un pressupost, un òrgan responsable de la seva execució i un grup extern d’avaluació.

“El que proposem és una reforma estructural, no amb una mirada curtterminista sinó més general i que tingui una persistència en el temps, que superi els cicles electorals i els cicles de partit”, conclou Alba.

NIT DE L’EMPRESA | Una crida a unir forces i passar a l’acció
To Top