Diners

D’una empresa que només ven màquines a un proveïdor de serveis

Comexi està transformant el seu model de negoci. Ha desenvolupat una plataforma per oferir solucions globals i integrals i deixar de ser una empresa que només ven màquines

Reconeixement Cecot a la transformació digital en el sector indústria: Comexi

Amb seu a Riudellots de la Selva, Comexi és una empresa familiar que va néixer el 1954 i que ara està en plena fase de transformació de lideratge, ja amb la tercera generació. Són proveïdors de solucions globals per al sector de l’envàs flexible i processos de bobina a bobina: solucions d’impressió, de tall, de rebobinat, de final de línia… Tenen més de 450 treballadors, fàbrica al Brasil i hubs a Miami, Mèxic i Tailàndia i el seu projecte de transformació digital es fonamenta en la plataforma Comexi Cloud.

“Hem sigut sempre una empresa molt enfocada a la maquinària, però fa uns anys que ens vam adonar que per arribar més als clients, donar-los més valor i ser més propers, havíem de passar de ser un proveïdor de maquinària a ser un proveïdor de solucions. El coneixement que tu tens com a empresa l’has de posar al servei dels clients i una manera de fer-ho és a través de mitjans o serveis digitals”, exposa Jordi Sahun, director d’innovació de l’empresa. Així va néixer Comexi Cloud, que es vertebra en tres grans aplicacions o serveis: “com fem que les màquines millorin les seves prestacions, com ajudem el client a millorar la seva productivitat i processos, i com ajudem el client a capacitar o a entrenar els seus operaris”, comenta Sahun.

El projecte va començar fa sis o set anys. “Primer vam connectar les màquines, després vam saltar a l’estadi de mirar quina informació agafar-ne, que vam decidir que seria informació de producció i de tota la part sensòrica, i avui podem saltar a un altre nivell, que és el de traslladar el coneixement al client. El que ens falta és agafar les dades i aquest coneixement i mitjançant eines d’intel·ligència artificial, anticipar-nos a les necessitats mitjançant la predicció i la prescripció de models i de solucions”, explica Sahun. “Estem començant a fer alguns pilots, a agafar i a identificar casos d’ús i posar capes d’intel·ligència artificial per intentar predir comportaments de fallada, d’anomalies… per poder anticipar una aturada de màquina, però estem encara en una fase molt inicial”, detalla. “El que volem és poder fer un catàleg de serveis per a oferir a cada client el que necessiti: capacitació, manteniment predictiu o preventiu i productivitat”, diu.

Comexi Cloud s’ha desenvolupat internament a Comexi, però amb monitoratge i ajuda externa.

To Top