El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, creu que l’opa del BBVA a l’entitat vallesana “no es produirà”. “És una operació molt complexa que no té indicis positius de sortir”, ha defensat aquest dijous el directiu en un acte a Esade. En aquesta línia, González-Bueno ha opinat que si la primera oferta del BBVA “era insuficient” –el consell d’administració del banc la va rebutjar per aquest motiu–, ara “ho és més” i ha recordat la caiguda de valor que ha registrat l’entitat d’origen basc a la borsa en els últims mesos. De nou, el conseller delegat del Sabadell ha insistit en l’afectació que té l’operació sobre les pimes i ha assegurat que si tira endavant, el nou panorama serà “crític” per a les petites i mitjanes empreses. “Que es reduirà el finançament a les pimes és claríssim”, ha alertat.
En la seva intervenció, el banquer ha admès el seu desconeixement sobre les intencions dels accionistes del Sabadell, però ha defensat que si aquests s’han de fixar en criteris de dividend, la decisió ha de ser “bastant senzilla”. Així, ha recordat que l’entitat vallesana té previst pagar-los 2.900 milions d’euros a càrrec dels exercicis 2024 i 2025, uns 53 cèntims per acció. Segons els seus càlculs, l’equivalent que el BBVA hauria de pagar estaria al voltant de 18.000 milions. En cas que l’opa no prosperi, ha indicat que és “impossible” predir què passarà.
Calendari
Pel que fa al calendari, González-Bueno va tornar a indicar que creu que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) obrirà una segona fase d’anàlisi, de manera que tot plegat s’allargaria més del previst. El directiu ho atribueix al fet que es tracta d’una operació “complexa” en la que “molts actors” volen dir la seva i hi ha “diferències” en les versions d’ambdues entitats a l’hora de donar algunes dades.
També ha parlat aquest dijous des de Catalunya el president del BBVA, Carlos Torres. Durant la seva participació a BBVA Spark, a la Fundació Miró de Barcelona, s’ha compromès a “mantenir el model de gestió” del Sabadell si l’opa sobre l’entitat d’origen vallesà prospera. “El volem complementar amb les fortaleses del BBVA”, ha assegurat el directiu de l’entitat basca.
En aquesta línia, ha insistit que una possible fusió permetrà crear un banc “més fort, robust i eficient”, que podrà augmentar en 5.000 milions anuals la capacitat de finançament a les empreses.
En la seva intervenció, Torres ha lloat l’ecosistema emprenedor de Catalunya i ha assegurat que és “marcadament diferent” respecte de la resta de l’Estat. El directiu del banc basc també ha remarcat que amb l’opa volen “reforçar encara més” el seu focus en petites i mitjanes empreses, sobretot de Catalunya i València.