Diners

L’IPC cau set dècimes a Catalunya i se situa en l’1,7% al setembre

L’Índex de Preus de Consum registra el nivell més baix des del març del 2021

Una parada del Mercat de la Independència / Nebridi Aróztegui

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha caigut fins a l’1,7% al setembre a Catalunya, set dècimes menys respecte del mes passat, segons les dades publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta de la variació interanual més baixa des del març del 2021 (+1,3%), quan va començar la crisi de preus per l’esclat de la guerra d’Ucraïna. La caiguda s’atribueix al descens dels combustibles i carburants i productes energètics i a l’increment més moderat del preu dels aliments i de l’electricitat. L’IPC subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, s’ha mantingut en el 2,7%, dues dècimes menys que a l’agost i tres punts per sota de fa un any. Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya els preus han caigut un 0,7%.

A l’Estat la taxa interanual de la inflació ha baixat fins al 1,5% i la mensual ha caigut fins al -0,6%. La variació interanual registrada al conjunt de l’Estat ha retrocedit vuit dècimes respecte de l’agost.

Els grups que han destacat més per la seva influència en el descens de la taxa anual han estat els transports, que han situat la seva variació anual en el -3,8%, xifra que representa un descens de 2,7 punts en comparació al mes passat.

Aquesta caiguda també ha estat motivada per la baixada de preus dels carburants i lubricants davant l’increment durant el mateix mes del 2023; i pels aliments i les begudes no alcohòliques. La taxa anual de l’IPC en l’habitatge ha baixat nou dècimes, fins al 3%.

Per demarcacions, Barcelona és la que registra una taxa de creixement de preus superior (+1,8%). A continuació se situa Lleida (+1,6%) i Girona (+1,3%). Tarragona és el territori amb un increment de preus més moderat aquest setembre (+1%).

El preu del cistell de consum i el dels carburants continua moderant-se

A Catalunya, el preu dels aliments ha continuat moderant-se a l’agost i la variació interanual s’ha situat en l’1,9%, el mínim des del juliol del 2021, és a dir, gairebé el nivell més baix dels últims tres anys. En un any, la taxa de preus dels aliments ha caigut gairebé vuit punts. En comparació amb el mes d’agost, el descens ha sigut de set dècimes, el mateix que el l’índex general.

Aquest comportament es deu, principalment, a la baixada de preus dels olis i dels llegums i hortalisses, de la llet i del sucre en comparació a l’augment del setembre de l’any passat

Per productes, continua ressaltant l’oli, que és un 14,4% més car que fa un any. Tot i això, és significatiu el descens respecte del mes passat, quan el preu era un 24,4% més alt que el 2023. Al setembre també ha destacat la pujada interanual del preu de la carn ovina (+11,2%) i de les patates (+5,3%). En canvi, ha baixat el preu dels llegums i hortalisses fresques (-5,1%), de la llet (-2,7%), de les fruites (-0,7%) i dels cereals i derivats (-0,5%). El sucre ha pujat només un 0,5%, fet que contrasta amb l’increment del 4,2% de l’agost.

Baixa el preu dels carburants

L’INE ha ressaltat la baixada dels preus dels combustibles en comparació amb l’any passat d’un 11,6%. El mes anterior la caiguda va ser de 6,3% i ja arrossega tres mesos amb preus més baixos que els de fa un any.

En canvi, s’han encarit un 1,8% paquets turístics. En concret, durant el setembre el turisme i l’hostaleria ha incrementat un 4,8% els preus, dues dècimes més que l’agost, el pic de la temporada turística.

A l’Estat s’ha seguit la mateixa tendència. Els preus del turisme i l’hostaleria han pujat un 1,8% interanual.

To Top