Diners

Les dones a Terrassa cobren 4.372 euros menys que els homes

El darrer informe del Consell Comarcal del Vallès Occidental demostra que les dones terrassenques cobren menys que els homes. Tot i estar més preparades acadèmicament, les dones pateixen més precarietat, temporalitat i parcialitat

La bretxa salarial a Terrassa és del 14,8%. Això significa que les dones terrassenques reben 4.372 euros anuals menys que els homes. Així ho confirmen les dades de l’informe de “Les dones al mercat laboral” publicades pel Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Entre els sectors en els quals aquesta diferència és més latent trobem les activitats professionals i administratives (31,2%), el comerç (20,5%) i la indústria (14,3%). Altres àmbits com el transport i l’hostaleria, les empreses d’informació, financeres immobiliàries, l’educació, la sanitat i els serveis socials també registren una diferència de salari superior al 10% entre homes i dones. El perfil de dona que pateix més aquesta discriminació és la de més de 55 anys (28%) amb un nivell d’estudis de primera etapa de secundària (23,1%), tot que la xifra no està gaire lluny d’aquelles que compten amb estudis universitaris (18,7%). La discriminació però, també la trobem entre dones joves: entre els 16 i els 34 anys, la bretxa ja se situa al 6,8%, i es duplica entre els 35 i 54 (14,9%).

Més temporalitat i parcialitat

Les dones es troben en desavantatge quan entren al mercat laboral. Les dones són majoria en els contractes temporals (14,6%) per davant dels homes (9,7%). Tot i això, contràriament al que es podria pensar, la bretxa salarial no la trobem als contractes temporals (-3,9%), sinó als indefinits (16,8%), on els homes són majoria. En aquests convenis, la diferència salarial anual entre homes i dones a Terrassa és de 5.133 euros. Una xifra sorprenent, però que és la més baixa del Vallès Occidental. El nostre municipi veí, Sant Cugat del Vallès, compta amb una diferència de 18.115 euros anuals.

Els homes també representen la majoria en les jornades completes, que registren una bretxa de gènere del 9,7%, mentre que les dones encapçalen les parcials, i registren una afiliació del 28,3%, molt superior a la dels homes (12,5%). No obstant això, en aquests convenis la diferència de sou es redueix considerablement fins al 3,6%.

La taxa d’atur en dones a Terrassa és d’un 13%, dos punts percentuals per sobre de la taxa comarcal. Per contra, els homes representen un 8,3%. Tanmateix, sorprèn que els homes aturats reben més prestacions per desocupació, concretament un 65,5%, mentre que només un 34,5% queden desemparats. En dones, reben l’ajuda un 52,9%, davant del 47,1% que no se’n beneficia.

Més preparades

Alguns pensaran que la resposta a aquesta diferència salarial es troba en el nivell d’educació, però les dades demostren que no és així. A Terrassa, amb dades de l’any 2021, les dones representen la majoria en estudis d’educació superior (32%), per davant dels homes (29,5%). Una dada que està per sota de la mitjana del Vallès Occidental (35,4%), però per sobre de municipis veïns com Sabadell (31,1%).

Per franges d’edat la diferència és encara més notable. Les dones de 25 a 39 anys representen una part més important (56,5%), però les de més de 40 continuen sent majoria (51,2%).
La resposta a aquesta diferència la trobem, entre d’altres, en les dades d’abandonament escolar. A Terrassa, un 25% dels homes abandonen els seus estudis de forma prematura, 7 punts percentuals per sobre de les dones, que representen un 18%.

To Top