El projecte Cambra Business & Working que la Cambra de Comerç de Terrassa va fer efectiu ara fa una mica més d’un any, a finals de l’abril del 2023, ha generat gran interès entre la comunitat empresarial de la demarcació i les remodelades instal·lacions de l’entitat s’han convertit ja en la seu de gairebé una trentena de negocis entre pimes, micropimes i projectes de professionals autònoms. Els diversos espais concebuts per acollir empreses i treballadors individuals freguen la plena ocupació i la corporació es planteja ja ampliar serveis.
Les 14 oficines privatives per a empreses estan plenes, incloent-hi les cinc pensades per a empreses emergents i firmes de base tecnològica o digital. “Fins i tot tenim llista d’espera”, explica Alba Pujol, responsable de la gestió dels espais.
D’altra banda, el cotreball digital de la segona planta, amb 20 llocs de treball físics simultanis, que es poden incrementar amb la rotació dels usuaris, també es troba a ple rendiment. En aquest espai avui hi ha una ocupació del 75% amb persones fixes (16 professionals que hi van de dilluns a divendres, com si fos una oficina, amb plaça assegurada), mentre que la resta de llocs s’ocupen de manera flexible per persones que puntualment sol·liciten la reserva de paquets d’hores. En total, des de la seva posada en marxa, n’han fet ús 40 persones, 26 d’elles de manera fixa.
Ara, coincidint amb el nou curs, l’entitat l’ampliarà amb una nova illa amb capacitat per a quatre llocs de treball simultanis.
Entorn
Des de la Cambra atribueixen les xifres d’ocupació a diversos factors. Les prestacions són atractives i els preus, de mercat, al nivell d’altres centres de negocis, tot i que el cotreball i les cinc oficines per a empreses digitals o de base tecnològica han estat cofinançats pels fons FEDER i durant un temps gaudeixen de condicions especials. També destaquen la reducció del teletreball a casa, però sobretot l’ambient que s’ha generat, amb “un espai de treball on desenvolupar-se professionalment en un entorn ecosistema on no estàs aïllat”, ressalta Marianella Pereira, responsable de serveis de Desenvolupament Sostenible de la Cambra i l’encarregada de desplegar el projecte Cambra Business & Working. “Hem creat un espai obert, integrat, on hi ha també tot l’equip professional de la Cambra, a qui poden accedir amb tota facilitat. Pensem que aquest és el punt diferenciador”, indica. “És un entorn empresarial amb uns valors associats.
La Cambra és una entitat amb una presència llarga, establerta, amb una certa projecció de credibilitat com a entitat i acollir empreses que des d’aquí intenten aixecar-se i créixer és una manera que qui participa aquí dins pot associar-se a aquests valors”, afegeix Josep Prats, gerent de la Cambra, qui, d’altra banda, valora la modernització i la renovació de les instal·lacions.
I és que la corporació terrassenca ja feia temps que disposava d’un centre de negocis, però amb el projecte Cambra Business & Working s’ha passat de 8 a 14 oficines, amb una nova configuració més funcional, i s’hi ha afegit el cotreball.
Renovació
Tot plegat ha suposat una profunda transformació física de la seu de l’entitat pensada per afavorir la dinàmica emprenedora i les sinergies, reforçant la vocació d’obertura al teixit empresarial i el foment de l’emprenedoria de la Cambra. Els espais són ara més diàfans, polivalents i interconnectats i això es nota. Poques parets i la gran majoria d’elles de vidre, un gran espai diàfan a la planta baixa per a l’equip de la Cambra que treballa braç a braç i no tancat en despatxos… Tot convida a veure que no estàs sol, a interrelacionar-se més, a ajudar-se els uns als altres i a fer negocis entre si, cosa que ja s’ha donat entre alguns dels professionals i empreses allotjades.
“Es buscava donar una projecció diferent de la Cambra respecte a la relació que havia de mantenir amb el seu entorn empresarial, i a un any i uns quants mesos de la seva posada en marxa, la nostra valoració és que hem arribat allà on vam visionar”, manifesta Prats. “La demanda per ser en aquests espais ha estat sostinguda i creixent i les activitats relacionals, informatives i formatives de l’entitat també han contribuït a donar aquesta vivència més dinàmica a la Cambra”, afegeix.
L’edifici compta també amb diverses sales polivalents que es fan servir tant per a l’activitat de la mateixa entitat com per acollir reunions, presentacions o formacions dels professionals allotjats a la Cambra o d’empreses i organitzacions externes, que les poden llogar per a esdeveniments puntuals i comptar, si volen, amb l’assessorament i l’experiència de l’equip de la Cambra. En aquests primers mesos, més d’una trentena d’empreses ja n’han fet ús i des de l’entitat es vol potenciar aquesta línia de negoci. “La nostra idea és intentar créixer cap aquí”, informa Pujol.