Diners

Serafí fa 60 anys amb el focus posat en el mercat exterior i la sostenibilitat

Des dels seus humils inicis com a petit taller al Centre, l’empresa terrassenca ha crescut durant aquestes sis dècades gràcies a la seva aposta per la innovació i el compromís amb la qualitat, convertint-se en un referent dins del món de les arts gràfiques

Els socis de l'empresa, Jaume i Maite Gázquez / ALBERTO TALLÓN

El 25 de setembre de 1964, un petit taller de gràfica publicitària situada al bell mig de Terrassa marcava l’inici d’una història de passió i compromís que perdura fins als nostres dies. Fundada per Serafí Gázquez, l’empresa ha estat testimoni d’una evolució impressionant en el món de les arts gràfiques. En la celebració dels seus 60 anys d’història, la companyia no només mira enrere amb orgull, sinó que s’obre a noves possibilitats en un sector en constant canvi.

En els seus inicis, quan la tecnologia gràfica era bastant rudimentària, Serafí Gázquez va obrir les portes del seu taller, on els tipus mòbils de plom dominaven el paisatge de la impressió. La seva dedicació i compromís amb la qualitat van establir les bases d’una empresa familiar que, amb el pas del temps, es convertiria en un referent del sector.

La terrassenca Serafí va fer un salt significatiu en traslladar-se al carrer de Josep Trueta el 1984. En aquest nou emplaçament, l’empresa va començar a adaptar-se als canvis del mercat i va incorporar noves tècniques que, amb el temps, la portarien a l’avantguarda de la indústria. El 2008, un nou trasllat al polígon industrial de Can Parellada va representar un altre gran pas endavant, amb la inauguració d’una nova nau de 2.500 metres quadrats.

L’any 2009, l’empresa va presentar el sistema Cool·Print, que permet aglutinar en un sol procés productiu el que en un sistema convencional en necessitava tres o més. “Aquest sistema és el nostre signe d’identitat”, comenta el director general, Jaume Gázquez. Gràcies a aquest sistema, Serafí va obrir noves possibilitats d’impressió i va guanyar la capacitat de competir en un mercat global. “Ni en el millor dels seus somnis, el meu pare s’hauria imaginat que arribéssim on ho hem fet. Ara, abastem projectes d’entre 60 i 70 països diferents, amb alguns de ben remots que ni tan sols podríem ubicar en el mapa”, expressa Gázquez.

Durant aquestes sis dècades, la filosofia de treball de Serafí ha estat clara: “Constant innovació, mai donar-se per satisfets”. En aquest sentit, el director assegura que “en un sector madur com és el de la impressió, estem sempre oberts a oferir noves possibilitats. Al llarg dels darrers anys, ens hem anat adaptant a la revolució digital, explorant nous horitzons”. La tecnologia ha permès a Serafí desenvolupar tècniques i procediments que amplien exponencialment la gamma de formats, colors i acabats que es poden obtenir en la impressió.

Amb la mirada posada en el futur, Gázquez destaca que un dels eixos principals és la sostenibilitat. “Els substrats (paper) que fem servir prové de boscos forestals controlats, i tota la nostra producció parteix de la reducció de l’impacte ambiental i de les emissions de CO2”, assegura. De fet, el 33% del consum elèctric de l’empresa prové d’una planta d’energia solar fotovoltaica.

Mirant enrere amb orgull

Sens dubte, Serafí ja és un exemple a seguir dins el sector, però el director diu que “en un futur, volem assolir xifres encara més grosses i continuar portant el nom de la família arreu del món”. En aquest aniversari tan especial, l’empresa no oblida el seu passat. “Tot va començar com una empresa petita, familiar i entranyable, i ara no puc amagar la il·lusió per celebrar 60 anys plens de vida i de valor”, expressa.

Amb l’avanç de la tecnologia, les arts gràfiques ofereixen un ventall cada vegada més extens, però a Serafí no han deixat de fer les coses com quan van començar: “Treballant en equip i sent conscients, en definitiva, que els nostres clients ens confien una esperança, un somni, i que el nostre treball és fer-lo realitat”.

To Top