El centre tecnològic terrassenc Leitat i Laboratorios Espinós i Bofill S.A. (LEBSA), firma amb seu a Cornellà de Llobregat dedicada a la recerca, desenvolupament, fabricació i comercialització d’Ingredients Farmacèutics Actius (API), han arrencat el projecte PHARO (Producció d’Aigua Regenerada i Recuperació de Compostos d’Interès a partir d’Aigües Residuals de la Indústria Farmacèutica), que té com a objectiu principal la recerca i l’optimització d’estratègies disruptives que millorin l’eficiència de recursos i residus als processos productius de la indústria farmacèutica.
La iniciativa, que es troba dins del marc de la convocatòria de Projectes d’Investigació i Desenvolupament (PID) Cervera, s’estendrà durant els 18 mesos vinents. La finalitat del projecte és validar la viabilitat tecnoeconòmica d’una biorefineria innovadora i pionera, dissenyada per a la producció d’aigua regenerada, basada en la recuperació de compostos d’interès a partir dels efluents de les depuradores de la indústria del sector farmacèutic.
Incrementar la circularitat de l’aigua dins del sector, promovent-ne l’ús sostenible, generar noves cadenes de valor mitjançant el principi de simbiosi industrial, obrint noves oportunitats per a la indústria i desenvolupar processos més autosuficients i resilients al canvi climàtic per aconseguir una millor adaptació del sector a un entorn en canvi constant són les tres fites que Leitat i LEBSA s’han marcat per al projecte.
“PHARO destaca no només pel seu caràcter innovador, ja que es tracta de la primera biorefineria al sector farmacèutic enfocada a la regeneració d’aigües i recuperació de soluts, sinó també per la seva alineació amb la nova línia normativa europea aplicada a les aigües residuals”, expliquen Leitat en un comunicat. “Mitjançant la seva aposta, LEBSA es posiciona a l’avantguarda en matèries de sostenibilitat i en reforça el compromís amb l’ús eficient dels recursos”, afegeixen des del centre tecnològic.
Leitat hi aporta la seva experiència i coneixement en l’àmbit de la sostenibilitat i la innovació tecnològica. En els darrers deu anys, l’entitat ha participat en més de 90 projectes finançats per la Comissió Europea vinculats a la preservació del medi ambient i, actualment, treballa en 14 projectes enfocats al tractament i la reutilització d’aigües.