Diners

La inflació cau fins al 2,4%, el nivell més baix de l’últim any

El descens s’atribueix a la baixada dels preus dels carburants i l’alimentació

El Mercat de Sant Pere / Nebridi Aróztegui

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha caigut fins al 2,4% a l’agost a Catalunya, cinc dècimes menys respecte del mes passat, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta de la variació interanual més baixa de l’últim any i s’atribueix al descens dels preus dels carburants i l’alimentació. En canvi, l’electricitat s’ha encarit més que l’any passat. L’IPC subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, s’ha mantingut en el 2,9%, igual que al juliol. Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya els preus han repuntat un 0,1%. A l’Estat la taxa interanual de la inflació ha baixat fins al 2,3% i la mensual s’ha estancat en el 0%.

La variació interanual registrada al conjunt de l’Estat ha retrocedit cinc dècimes respecte del juliol. Els grups que han destacat més per la seva influència en el descens de la taxa anual han estat els transports, que han situat la seva variació anual en el -1,3%, xifra que representa un descens de 3,7 punts en comparació al mes passat.

Aquesta caiguda també ha estat motivada per la baixada de preus dels carburants i lubricants davant l’increment durant el mateix mes del 2023; i pels aliments i les begudes no alcohòliques, que han registrat una taxa que ha caigut sis dècimes, fins al 2,5%. Aquest comportament es deu, principalment, a la baixada de preus dels olis i els greixos i dels llegums i hortalisses en comparació a l’augment de l’agost de l’any passat.

Per contra, la taxa anual de l’IPC en l’habitatge ha augmentat vuit dècimes, fins al 4%, per l’increment dels preus de l’electricitat.

El preu del cistell de consum i el dels carburants continua moderant-se

A Catalunya, el preu dels aliments ha continuat moderant-se a l’agost i la variació interanual s’ha situat en el 2,6%, el mínim des de l’octubre del 2021, és a dir, gairebé el nivell més baix dels últims tres anys.

Per productes, continua ressaltant l’oli, que és un 24,4% més car que fa un any. Tot i això, és significatiu el descens respecte del mes passat, quan el preu era un 31,4% més alt que el 2023. A l’agost també ha destacat la pujada interanual del preu de la carn ovina (+10,5%) i el cafè, el cacau i les infusions (+5,2%). En canvi, ha baixat el preu dels cereals i derivats (-0,6%), la llet (-3,6%), els llegums i hortalisses fresques (-2,3%) i les fruites en conserva i els fruits secs (-0,9%).

Baixa el preu dels carburants i s’encareixen els paquets turístics

En plena temporada turística l’INE ha ressaltat la baixada dels preus dels combustibles. En concret, han caigut un 6,3% respecte de l’any anterior i un 2,2% si es compara amb el juliol.

En canvi, s’han encarit els paquets turístics. En concret, durant l’agost s’han situat un 5,5% més cars que el mateix mes de l’any passat i un 6,6% més cars que al juliol. A l’Estat s’ha seguit la mateixa tendència. Els preus del turisme i l’hostaleria han pujat un 4,6% interanual i un 1,2% mensual.

La inflació cau fins al 2,4%, el nivell més baix de l’últim any
To Top