Diners

IA al servei de la comunicació de persones amb discapacitat

El centre tecnològic de Terrassa Leitat col·labora amb l’empresa 3dthinks per millorar una aplicació de missatgeria inclusiva

L’aplicació de missatgeria TalX, de l’empresa emergent catalana 3dthinks

Una eina al servei de persones amb dificultat de lectura o escriptura o amb discapacitat perquè puguin xatejar i comunicar-se. En aquest camp treballa un equip del centre tecnològic terrassenc Leitat que col·labora amb l’empresa emergent catalana 3dthinks en un projecte per millorar una aplicació mòbil inclusiva basada en la iconografia i llenguatge representat, en la qual pictogrames substitueixen les paraules, de forma que les persones que ho necessitin puguin conversar més fàcilment amb l’ús de les imatges.

En aquest projecte, el grup d’Enginyeria del Programari i Intel·ligència Artificial (IA) de Leitat aporta la seva experiència en automatització de processos i IA generativa per codissenyar un programari que permeti buscar i generar pictogrames específics de forma més ràpida, així com augmentar la complexitat d’aquests, buscant que reflecteixin situacions més complexes, aprofitant els avantatges dels motors d’IA generativa, com ara sentiments o emocions. Així, es podran incloure en la conversa pictogrames concrets com “una taula de surf a la platja” o expressar una necessitat complexa com “tenir set”, expliquen des del centre tecnològic.

Leitat i 3dthinks treballen sobre una aplicació desenvolupada per l'”start-up”, nascuda el 2021 a Alemanya i actualment amb seu a Barcelona i dedicada a la creació de solucions assequibles de programari per a persones amb discapacitat, en situació de pobresa o exclusió social. Es tracta de TalX, una aplicació de missatgeria inclusiva on la IA juga un paper clau suggerint respostes o autogenerant pictogrames. Està pensada per ser usada per persones amb diversitat funcional, i que pateixen la bretxa digital, per comunicar-se amb el seu entorn i accedir a serveis de manera independent. A més, també vol donar servei a institucions, fundacions i empreses de serveis perquè puguin arribar a aquests col·lectius i fer els seus negocis o els serveis una mica més inclusius.

Gràcies a aquest projecte en què col·labora Leitat, 3dthinks podrà disposar d’un catàleg més ampli i nou de pictogrames generats ràpidament i sota demanda, permetent als usuaris de l’aplicació mantenir converses que puguin expressar millor els seus pensaments i emocions.

La iniciativa s’emmarca en la convocatòria del Programa de Apoyo a los Digital Innovation Hubs (PADIH) i és finançat per la Unió Europea-Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; i secundat pel Ministeri d’Indústria i Turisme i l’Escuela de Organización Industrial (EOI).

To Top