Diners

Auditories energètiques a set empreses del Vallès

Aquestes firmes s’han beneficiat del projecte EE4SME, finançat per la UE i del qual la Cambra de Comerç és un dels principals socis

La Cambra de Comerç de Terrassa és l’única corporació catalana que col·labora en aquest projecte d’eficiència energètica

Un total de set empreses de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa s’han beneficiat de les auditories energètiques del projecte europeu EnergyEfficiency4SME, finançat per la Unió Europea i del qual la Cambra és un dels principals socis. De fet, és l’única corporació catalana que col·labora en aquest projecte. L’objectiu és ajudar a les pimes del sector horeca (allotjament i restauració), agroalimentari i metal·lúrgic a avançar cap a un model més sostenible, augmentant l’adopció de mesures d’eficiència energètica.

Les pimes beneficiades estan ubicades a Terrassa, Matadepera, Sant Cugat i Castellbisbal. Els resultats de les anàlisis energètiques apunten un potencial de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (CO2) de 87.226 tones anuals per al conjunt auditat, amb un impacte econòmic estimat d’entre un 30% i un 50% d’estalvi en despesa energètica.

El projecte es va iniciar el novembre de 2022 i, amb una durada prevista de 36 mesos, es prolongarà fins a l’octubre de 2025. EE4SME està liderat per Eurochambres i hi participen un total de deu països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Espanya, Estònia, França, Itàlia, Malta, Xipre. En el projecte col·laboren 24 socis, sobretot cambres de comerç i agències d’energia.

Dins del marc del projecte, s’han dut a terme 140 auditories en el conjunt dels països participants, totalment subvencionades. Aquí s’inclouen les anàlisis desenvolupades a la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa, de les quals tres corresponen al sector de la restauració, un hotel, i dues al sector de fabricació del sector alimentari. Amb aquestes auditories s’identifiquen les accions a emprendre en cada cas per millorar l’eficiència energètica i reduir costos.

La responsable de Serveis de Desenvolupament Sostenible de la Cambra de Comerç de Terrassa, Marianella Pereira, explica que “les pimes són eixos essencials de l’economia en el conjunt de la Unió Europea i també Catalunya, i desenvolupen negocis en alguns dels sectors on es registra més consum energètic. Per això requereixen molta atenció i acompanyament en la implementació de les recomanacions de les auditories energètiques”.

El projecte EE4SME prosseguirà a la tardor, amb noves accions per potenciar la capacitat de les pimes en eficiència energètica a través de seminaris en línia, eines d’autoavaluació, accés a finançament, etc. En aquest sentit, Pereira explica que “s’està desenvolupant una eina que farà possible consultar els ajuts i subvencions disponibles en cada regió que participa en el projecte”.

Exemples de bones pràctiques

Marianella Pereira recorda que “a l’inici del projecte, l’any 2022, es va fer un estudi per identificar bones pràctiques. Cada país participant havia d’aportar casos a través d’unes enquestes realitzades. En el nostre cas, van comptar amb la col·laboració de dotze empreses dels sectors objectius del projecte de diferents localitats de la demarcació”. Aquestes empreses estaven situades en Terrassa, Matadepera, Sant Cugat, Castellbisbal i Viladecans.

To Top