Diners

Què passa després de l’avís del 5 d’agost?

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

Després de l’ensurt del passat 5 d’agost, quan les borses mundials varen caure, preses pel pànic d’una situació de possible insolvència del deute nipó, amb la consegüent dimissió del part del govern, que lligat a l’augment de l’atur als Estats Units, i a un menor creixement del PIB, sembla que han estat els detonats que han provocat aquesta correcció, que havia de ser important, a les companyies sobrevalorades, especialment les tecnològiques, al reduir-se el flux d’entrada de iens.

La veritat és que al mateix dia, la caiguda va ser bastant profunda, especialment per les dates en què estàvem, doncs a l’agost el volum dels mercats cau , i és molt més fàcil que el pànic dugui a aquesta situació.

Malgrat tot, als dies següents, hi ha hagut, per part dels inversors, una moderada però continuada remuntada en els mercats, doncs malgrat les pors a la baixada del creixement, que implicaven, sobretot, una baixada en l’expectativa de vendes i de beneficis de les companyies, sembla que no ha estat així.

En les setmanes posteriors, doncs, la publicació de resultats de les grans companyies, que segueixen generant rendiments ingents, ha frenat aquesta onada de desànims. També la publicació del consum als Estats Units, que ha estat millor de l’esperat, i que segueix havent-hi un volum ingent de diners per invertir, han ajudat al fet que els inversors s’hagin quedat en la banda optimista, i les compres hagin continuat.

Al nostre entendre, aquests són els primers avisos de canvi, en una lenta correcció, que s’emmarca dins l’anomenat aterratge suau de molts especialistes, però el que posa en qüestió, és si després hi haurà l’esperat rebot de nou.

La posició de la FED amb la probable baixada de tipus d’interès als Estats Units, marcaran també el punt d’inflexió, ja que fins ara s’esperava creixement fins final d’any, i amb la inflació en vies de control, la baixada de tipus pot interpretar-se com un ajut més perquè el creixement econòmic no decaigui i s’allargui la fase d’auge del cicle econòmic actual.

Què passa després de l’avís del 5 d’agost?
To Top