Diners

Cirprotec i Mersen, exemple d’una adquisició empresarial d’èxit a Terrassa

Des que l’empresa egarenca es va integrar en el grup francès, la seva plantilla i la facturació han augmentat amb força, obrint-se a nous mercats en un sector en ple creixement

La planta de Cirprotec / nebridi aróztegui

Cirprotec està en ple creixement. L’empresa terrassenca va néixer el desembre del 1993 i 30 anys després és el centre d’excel·lència de Mersen per a dispositius de protecció contra el llamp i les sobretensions. Fa deu anys, el grup francès va comprar el 51% de la companyia i el 2018 va adquirir-ne l’altre 49%. Des d’aquesta incorporació, la plantilla de Cirprotec ha augmentat de 85 persones a gairebé 130, i la facturació s’ha pràcticament triplicat, passant de 8 milions d’euros el 2014 a 24 milions l’any passat, impulsats per un auge de les instal·lacions fotovoltaiques que ara ja no és tant i que farà que enguany la xifra sigui una mica més baixa. “Però si ho comprem amb anys enrere, sí que podem dir que estem creixent cada any”, detalla Luis Serrano, actual director general de la firma.

Mersen va apostar-hi perquè una de les seves divisions és elèctrica i ja tenien algun producte per a les sobretensions però només per al mercat dels Estats Units. El grup volia ser present a Europa i l’Àsia i Cirprotec era una empresa més petita i fàcil d’integrar.

Abans de la seva arribada, la companyia tenia un departament d’exportacions “però era una pime catalana i ens faltava força”. “Mersen ens ha donat accés a mercats que nosaltres no teníem i com que tenen producte per al mateix client, s’han creat unes bones sinergies”, sosté Serrano, que assenyala que si el mercat nacional representava abans el 90 o el 95% de les seves vendes ara ha baixat fins al 30%, aproximadament.

“Mersen va comprar Cirprotec perquè sabia que la podia fer créixer”, afegeix. Ara bé, l’actual director exposa que no només estan creixent ells sinó tot el sector “perquè el món és cada cop més elèctric i cauen més llamps”.

Normativa

“Els equips que passen del corrent continu a altern, que és com la consumim, són molt sensibles a les sobretensions i si no els protegeixes, es faran malbé molt ràpidament. En un edifici d’habitatges, a diferència d’ara fa 20 o 30 anys, la normativa ara t’obliga a protegir-te. Has de protegir cada habitatge, si tens fotovoltaica a la teulada també i si tens carregadors per a vehicles elèctrics al pàrquing, també. Cada cop s’està fent més comuna aquesta protecció i aquesta és una de les raons per les quals estem creixent tant, no només nosaltres sinó també la competència”, argumenta Serrano.

En aquest context, Cirprotec compta amb un departament d’R+D i amb el temps ha anat desenvolupant noves versions dels seus productes per anar-se adaptant a la nova normativa. A més, disposa de diverses patents “per protegir els seus dissenys”, on busquen diferenciar-se de la competència. Avui la companyia produeix 1,6 milions d’unitats de productes l’any, entre parallamps, productes que van en quadres elèctrics o dins d’equips. Però només dues referències, el protector de sobretensions permanents V-Check i l’equip de transitòries desendollable, representen el 80% de la producció.

A Terrassa, Cirprotec hi desenvolupa els productes, els fabrica i els ven. El pes de la planta és d’un 50 o 60% i el del desenvolupament i les vendes, entre un 20 i un 30%. Les instal·lacions de l’empresa, de 3.000 metres quadrats, inclouen la planta, magatzem i oficines. A més, tenen un laboratori en un annex.

Luis Serrano, director general de Cirprotec / nebridi aróztegui

Automatització

Coincidint amb la celebració de tres dècades d’activitat com a empresa i una des que forma part de Mersen, Cirprotec ha inaugurat enguany la línia de producció semiautomàtica de la nova plataforma Surge-Trap K per a protectors contra sobretensions endollables, que, amb una inversió de més de 3 milions d’euros, representa un important pas endavant en la capacitat productiva de la planta. “Fa deu anys no teníem pràcticament res automatitzat. Avui, les línies són semiautomatitzades. Així podem controlar millor la qualitat i reduir costos per poder ser més competitius”, exposa Serrano.

El directiu assegura que Mersen “està invertint moltíssim en el nostre producte perquè el mercat serà encara més elèctric i hem de protegir les instal·lacions, i les incidències, el canvi climàtic, fa que caiguin més llamps”. “Terrassa serà cada cop més el centre d’excel·lència de tot el grup en aquest producte i Cirprotec anirà creixent cada cop més. El mercat serà més competitiu, com tots els mercats que van creixent, i no podem viure de l’herència que teníem, però estar en un grup internacional té molts avantatges. Estem en un entorn de vent de cua si posem les veles com toca i treballem fort, el vaixell anirà endavant”, pronostica.

Caixers automàtics en els inicis

Cirprotec va néixer de la mà de José Antonio Martín i poc temps després hi va entrar a formar part la família Pons, fundadors també de Circutor. En un inici l’empresa terrassenca es dedicava a “donar servei als bancs pel que fa als caixers automàtics, que sempre tenien molts problemes, i això va començar per entendre la problemàtica i va acabar derivant en fer-se experts en un producte concret que és el de la protecció contra les sobretensions”, recorda Serrano.

To Top