Diners

La Cambra, en un projecte internacional per avançar en sostenibilitat en el sector horeca

La Cambra de Comerç de Terrassa i vuit pimes de la demarcació participen en la iniciativa EnergyEfficiency4HORECA

Foto de grup del Kick Off, punt d’arrencada del projecte, amb els representats dels diferent països participants. Al centre de la imatge (cinquena per l'esquerra) la responsable de la Cambra de Comerç de Terrassa, Marianella Pereira

Un total de vuit empreses de la demarcació de la Cambra de Comerç de Terrassa participen en el projecte internacional EnergyEffiency4HORECA (EE4HORECA), l’objectiu del qual és ajudar les pimes de tota la cadena de valor del sector de la restauració, l’hoteleria i el càtering, a avançar en models més sostenibles i resilients. Aquestes empreses, situades a Terrassa, Castellbisbal, Matadepera, Rubí i Sant Cugat, representen diferents segments dins del sector horeca, com ara restaurants, hotels, proveïdors d’alimentació i begudes, i gestió i consultoria. La Cambra de Comerç de Terrassa lidera, conjuntament amb la Cámara de España, un Living Lab en el marc de projecte a Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Letònia.

EnergyEfficiency4HORECA, finançat per la Unió Europea, té entre els seus objectius acompanyar les pimes en el camí cap a la sostenibilitat i la transició energètica. A partir del pròxim mes novembre les empreses del sector horeca accediran a tallers, seminaris web i una plataforma d’aprenentatge electrònic sobre eficiència energètica de manera gratuïta. El projecte, que es va iniciar el mes d’octubre de 2023, es prolongarà fins al setembre del 2026.

La responsable del Servei de Desenvolupament Empresarial Sostenible de la Cambra de Comerç de Terrassa, Marianella Pereira, explica que “els objectius específics del programa s’orienten a crear models de negoci sostenibles i fer-ne l’avaluació amb eines de monitoratge centrades en l’ús de l’energia en tota la cadena de valor, és a dir, des dels proveïdors i distribuïdors, passant pels mateixos establiments i fins al client final. Amb aquests mesuraments es persegueix la formulació de polítiques i regulacions orientades a la reducció de les emissions de CO2 en la cadena de valor el sector horeca”.

Altres dels objectius de l’EE4HORECA són “d’una banda, demostrar la rellevància dels enfocaments de cadena de valor per augmentar la sostenibilitat, la resiliència i la competitivitat entre les empreses”, explica Pereira. El projecte busca també “demostrar la viabilitat econòmica dels enfocaments col·laboratius per fer més sostenible la cadenes de valor d’aquest sector”.

En el conjunt de Catalunya, hi participaren un total de tretze empreses, de les quals vuit són les de la demarcació de la Cambra de Terrassa, quatre de Barcelona i una del Masnou. La Cambra de Comerç de Terrassa és l’única corporació catalana implicada al EE4HORECA.

Lideratge internacional

EE4HORECA és un projecte internacional liderat per Eurochambres en què participen set països europeus (Bèlgica, França, Itàlia, Àustria, Espanya, Alemanya i Letònia) i onze socis, principalment cambres de comerç i agències d’energia. La Cambra de Comerç de Terrassa lidera l’organització de cinc grups de treball a Alemanya, Espanya, França, Itàlia i Letònia; un treball previ necessari per posar les bases per a la fase que a partir de novembre i fins el final del projecte es desenvoluparà per a les pimes del sector horeca.

En aquest sentit, Pereira explica que “la finalitat d’aquests grups de treball ha estat l’avaluació de la transferibilitat de les bones pràctiques identificades en el sector entre les empreses participants, la potencialitat dels models de negoci col·laboratius i determinar els reptes a assolir en el canal HORECA”. La responsable de la Cambra de Comerç de Terrassa afegeix que “la metodologia usada en els grups de treball, liderada des de Terrassa, ha estat el Living Lab, un model col·laboratiu basat en la posada en comú i intercanvi de coneixements i experiències”. A l’àmbit estatal, el Living Lab es va desenvolupar en tres sessions entre els mesos d’abril i juny, i hi van participar 37 entitats entre Cambres de Comerç, associacions i pimes, tant del sector horeca com experts en gestió energètica.

De les conclusions obtingudes dels diferents Living Lab, celebrats amb el conjunt dels cinc països, amb un total de 220 participants, Marianella Pereira destaca “la coincidència en què les principals necessitats són facilitar les ajudes i subvencions amb senzillesa i menys burocràcia; millorar la interacció amb els proveïdors, la col·laboració dels treballadors i clients, a través de la seva formació i sensibilització i trobar personal qualificat en eficiència energètica”. Pereira apunta també que “les conclusions del conjunt dels cinc països es troben molt en línia, incloses les obtingudes a Espanya”.

To Top