Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Segons els experts, el mercat immobiliari té un greu problema per cobrir la necessitat d’habitatge de les noves generacions i l’increment de la població per la immigració. Sembla, doncs, que estem fora d’una possible bombolla immobiliària equivalent a la que vàrem viure el 2008, però, per altra banda, existeix un problema de desajust entre l’oferta i la demanda, excepte als EUA, on hi ha un desfasament en la demanda d’immobles comercials provocada per les noves tendències despertades després de la pandèmia de la covid, amb la proliferació del teletreball en moltes empreses.
A la resta de places, aquest efecte és menys significatiu, però el que es manté en comú, és que hi ha una demanda cada dia més gran d’habitatges que no s’està cobrint amb noves construccions ni amb un increment de les places de lloguer, ni des del punt de vista públic ni privat. Per exemple, la necessitat d’habitatge a Espanya ronda els 600.000 a finals del 2025, i així a la majoria de les nacions europees i dels EUA.
Aquesta demanda no es veu reflectida en l’oferta d’habitatge disponible i, per tant, està duent a un increment dels preus, tant del lloguer com de venda dels immobles, que està deixant els sectors poblacionals més precaris, com són els joves i la immigració, sense possibilitats d’accedir-hi.
A Espanya, per exemple, la falta de sòl, la complexitat burocràtica i la inseguretat jurídica estan alentint el ritme de producció, que només cobreix una sisena part del que seria necessari. Aquest efecte fa que els preus hagin de pujar especialment en el curt termini. Aquesta situació, però, és diferent de la bombolla del 2008, ja que malgrat que pugui haver-hi gent que no pugui pagar les hipoteques, de moment, en haver-hi escassetat de producte, els preus difícilment cauran en picat, com aleshores. També cal esmentar que la concessió d’hipoteques per part dels bancs segueix ara una política molt menys laxa, tendint a assegurar que no torni a créixer la morositat i posi en perill l’estabilitat dels mateixos bancs.