Diners

La IA, un repte però alhora aliat per als professionals de recursos humans

L’expert en tecnologia Aleix Valls destaca que la intel·ligència artificial generativa portarà a un nou paradigma en el món del treball i anima aquells que es dediquen a aquest àmbit de gestió del talent a capacitar-se

Aleix Valls, durant la seva ponència en l’acte del Club Cecot de Recursos Humans / Nebridi Aróztegui

“La intel·ligència artificial generativa canviarà profundament el que ja feu a casa vostra, però també us obligarà a pensar quines coses noves podeu fer”. Així ha iniciat aquest dijous la seva ponència l’expert en tecnologia i innovació Aleix Valls en una trobada anual promoguda pel Club Cecot Recursos Humans que ha reunit més de 200 professionals.

El CEO de la consultoria empresarial Liquid Lab ha animat els professionals d’aquest àmbit a veure aquesta tecnologia com un aliat. Ha apuntat que “hi haurà processos que voldrem que estiguin fets per màquines i no humans”. “Segurament voldrem que ChatGPT entrevisti la gent perquè els ‘insights’ que ens donarà seran molt valuosos”, ha explicat, fent referència als processos de selecció de personal. Ara bé, ha afirmat que “no seran únicament els que utilitzarem”.

/ Nebridi Aróztegui

Durant la seva xerrada, qui fou director de Mobile World Capital Barcelona entre 2015 i 2017 ha comentat que la IA generativa ens pot ajudar a preparar una entrevista de feina, fer transcripcions i actes de reunions, però també a detectar el perfil psicològic de qui t’estàs reunint en videoconferència perquè la teva interacció sigui més efectiva o, en reunions, detectar la “qualitat de participació”, és a dir, “qui parla en cada moment, en quin to ho fa, si apareix tard o no, si la seva contribució està per sobre o per sota de les seves aportacions o si hi ha queixes reiterades o gent que està mostrant símptomes d’abandonament de la companyia”, per posar alguns exemples. Així doncs, “gràcies a la IA generativa no és només que pugueu llegir molts més currículums i resumir-los molt més ràpid sinó que podeu reinterpretar tota la funció dels recursos humans”, ha destacat.

Augment de la productivitat

L’expert, però, encara ha anat més enllà. Ha pronosticat que d’aquí al 2030 l’impacte de la IA generativa comportarà una contribució a l’economia global de 15,7 trilions de dòlars, dels quals 6 seran per l’augment de la productivitat, i 9 per a la creació de noves indústries i nous formats de consum. En aquest sentit, ha indicat que amb l’augment de productivitat l’ebitda de les empreses millorarà i que això podria comportar millors sous per als treballadors i/o jornades més curtes i preus més baixos. “Per tant, anem cap a un lloc molt interessant, que és el de companyies riques, gent amb calés i preus baixos, cosa que no hem vist mai”, ha dit.

/ Nebridi Aróztegui

Valls ha reconegut que “hi haurà gent que no tindrà feina, però no tenir feina en mig d’una crisi és molt fotut i fer-ho en món ric ens dona l’opció com a societat de pensar què podem fer amb ells”, ha assenyalat, tot mencionant la possibilitat o no d’una renda bàsica universal. Sigui com sigui, l’expert ha sostingut que ve un canvi “molt profund” en el món del treball. “Treballarem diferent i per raons diferents i vosaltres que esteu en el món del talent tindreu un canvi estructural, no només a utilitzar la IA, sinó a entendre quin és el nou rol del treball en una societat que està vinculada i estructurada al voltant del treball com a vertebrador tant des d’un punt de vista econòmic i fiscal com des d’un punt de vista social”, ha assegurat “Si et treuen el treball, hi ha molta gent que perd la raó de ser, o l’estatus social, la interacció. Per tant, estem davant de reptes molt més profunds que com farem el procés de reclutament”, ha alertat.

Intel·lectual, però sense consciència

El CEO de la consultoria empresarial Liquid Lab ha assegurat aquest dijous que entorn de l’IA “hi ha instaurat un cunyadisme extraordinari” i ha criticat aquells que comparen aquesta tecnologia amb un nen amb una pistola. Ha assegurat que “una tecnologia no té ètica ni moral”, que “per primer cop hem desenvolupat una tecnologia amb una capacitat que només tenien les persones: la intel·lectual” però que els humans tenen consciència i la IA, no i que “per tant, això no té voluntat de matar-nos”.

To Top