Les darreres propostes del ministeri de Treball quant a la reducció de la jornada de treball han aflorat un malestar latent entre les empreses representades per la Cecot. El teixit empresarial associat a la patronal amb seu a Terrassa lamenta una “continua intervenció i modificació” de normes que regulen les relacions laborals per part del Govern espanyol, unes “intervencions” que consideren que no tenen en compte l’impacte sobre “el teixit empresarial majoritari del país”, que recorden que és en més d’un 98% de microempreses i pimes.
“Regular per decret llei la reducció de la jornada o els permisos, els salaris o el temps de treball és l’antítesi del concert social i està lluny d’un diàleg amb els agents directament implicats en el procés”, afirma Xavier Panés, president de la Cecot.
En aquest sentit, l’organització multisectorial ha emès aquest dijous un comunicat en què explicita el seu suport al contingut que recull el “Manifest de la petita i mitjana empresa espanyola per la llibertat d’empresa” impulsat per la CEPYME i explica que se suma a “un ‘Ja n’hi ha prou’ generalitzat per part de tot el teixit empresarial a un constant intervencionisme del ministeri de Treball en el desenvolupament empresarial”.
“Aquest país, si és el que és ara és gràcies a una societat civil i a una iniciativa privada mobilitzades i implicades en el seu desenvolupament socioeconòmic. I des del teixit empresarial que representem a la Cecot tenim clara aquesta vocació de ser membre actiu i compromès en les decisions estratègiques. Per això estem preocupats per la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores, ja que tindrà un impacte enorme en les microempreses i les pimes, que resulta són el 98% de la demografia empresarial”, diu Panés. El president de la patronal demana analitzar aquest impacte des de l’heterogeneïtat del teixit productiu i “trobar mesures o adaptacions que contrarestin l’impacte negatiu”. En aquesta línia proposa plantejar reducció de cotitzacions per les pimes, o incrementar el número màxim d’hores extres o el percentatge legal de la distribució irregular de la jornada.
Panés insisteix en la idea ja expressada en una nota emesa per la patronal la setmana passada en què retreia l'”actitud” i “urgència”, diu, de la ministra de Treball, cosa que el president de la Cecot creu que dificulta el diàleg de la taula social. “Tenim la sensació d’estar davant d’un monòleg dirigit per les presses que dificulta trobar punts de consens per un tema que és de calat. És un tema que fa mesos que s’està treballant des de la CEOE i CEPYME, i s’estan proposant mesures des de la Comissió de Treball i Seguretat Social de la CEOE a la taula tripartida”, assenyala el líder patronal. “Els marcs de debat i cerca de consens en temes que esdevindran estructurals han de poder disposar de temps de treball i diàleg, i la pressió que està exercint el Govern per escurçar el temps de treball dificulta les gestions i els acords”, afegeix.