La Cecot no veu amb bons ulls algunes de les últimes actuacions del ministeri de Treball en matèria laboral i li retreu a la titular de la cartera, Yolanda Díaz, que s’estiguin desenvolupant, diuen, “en dinàmiques fora de l’esperit de la taula del diàleg social”.
Des de la patronal asseguren estar preocupats per l’afectació que poden tenir algunes mesures sobre la productivitat. En aquest sentit, l’entitat rebutja la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores perquè considera que tindrà un impacte “enorme “en les microempreses i les pimes i demana fer una anàlisi des de l’heterogeneïtat del teixit productiu.
L’organització multisectorial, a més, considera que la manera com s’està procedint s’allunya de l’esperit de la taula de diàleg social. El seu president, Xavier Panés, sosté que la ministra està actuant amb “urgència” per implementar la mesura i li retreu la seva “actitud”. “Tenim la sensació d’estar davant d’un monòleg dirigit per les presses que dificulta trobar punts de consens per un tema que és de calat. Em consta que tant la CEOE com la CEPYME hi estan treballant fa temps. Els marcs de debat i cerca de consens en temes que esdevindran estructurals han de poder disposar d’un marge temporal de treball i de diàleg, i la pressió que està exercint el Govern per escurçar el temps crec que dificulta les gestions i els acords”, diu Panés.
Les darreres actuacions de la ministra de Treball van ser motiu de debat a l’assemblea ordinària anual de la patronal que es va celebrar dimecres i que va aprovar la gestió del primer any natural de mandat de Panés.
Serveis
Des de l’entitat empresarial asseguren haver tancat un 2023 de “gran” creixement en la prestació de servei a empreses i a professionals, donant compliment al Pla Estratègic 2022-2025. Destaquen les més d’11.380 persones formades i capacitades pel servei de formació, les 20.300 gestions telefòniques ateses pel servei d’atenció a l’empresa o l’assessorament en recursos humans i aspectes financers i fiscals, que concentren el 82% de les més de 5.000 peticions d’assessorament gestionades. En l’àmbit de la creació i consolidació d’empreses, la Cecot ressalta les 582 reempreses d’èxit assolides, amb 1.460 llocs de treball salvaguardats i una inversió induïda de 35,7 milions d’euros.
Amb la posada en marxa de les tres oficines tècniques impulsades per la Cecot durant el 2023 (l’Oficina de Finançament, Ajuts i Subvencions a principis de febrer; l’Oficina d’Igualtat el mes de març i l’Oficina de Compliance el de setembre), que se sumen a l’Oficina per a la Transició Energètica oberta a finals del 2019, l’executiu de la Cecot dona per finalitzada una primera fase d’implementació de serveis als socis “en aspectes transversals com la igualtat, el compliment normatiu o el finançament, mitjançant equips tècnics especialitzats que assessoren, orienten i acompanyen les pimes”.
Nomenaments i canvis en el comitè executiu
En l’assemblea de dimecres es van presentar i van ser aprovats els resultats financers i la Memòria d’activitats de l’exercici 2023 per part dels representants dels gremis i associacions de la Cecot. També es va donar la benvinguda al comitè executiu al president de MAT Holding, Pau Relat; el conseller d’Uriach, Joaquim Uriach; el director general de Talman Group, Ignasi Rafel, i el director general de Productos Montblanc, Joan Sanfeliu. A més, es va informar de la incorporació del Gremi de Ferreteria de Catalunya a la Cecot. Altres nomenaments durant el primer semestre de l’any han estat el de Marta Sánchez com a vicepresidenta de l’Autcat, el d’Ignasi Cusidó com a president del Club Cecot Internacionalització, el d’Eduard Broto com a nou president del Gremi Químic i el de Josep M. Serena com a nou president de la Comissió d’Energia.