Diners

Tecnologia per potenciar la seguretat del pacient i facilitar la feina al personal sanitari

La terrassenca Mycaretech ha desenvolupat una solució tecnològica capaç de monitorar el subministrament de medicació gota a gota en temps real i a distància

Javier Urrea és el director de l’empresa emergent terrassenca Mycaretech / nebridi aróztegui

Un dispositiu digital per controlar de forma remota el subministrament de medicaments per via intravenosa que ofereix als professionals d’entorns sanitaris i hospitalaris informació i alertes instantànies en cas de qualsevol problema o irregularitat (possibles incompatibilitats, intoleràncies o al·lèrgies de la medicació administrada, caducitats, obstruccions, refluxos…). Això és el que ha inventat l’empresa emergent terrassenca Mycaretech, que preveu tenir el dispositiu final a principi de juliol i ja té programada una prova pilot en un hospital català per a l’octubre per passar totes les certificacions amb la intenció de treure la solució al mercat a finals d’any.

La idea va néixer després que operessin el pare de Javier Urrea, director de Mycaretech, i estiguessin a punt de posar-li una medicació que prenia el pacient que havia ocupat abans aquell llit. “Em van saltar les alarmes. Vaig pensar que havíem de fer alguna cosa”, recorda Urrea.

“Tot i que la gran majoria d’errors de medicació no són greus, n’hi ha més dels que ens pensem”, sosté l’olesà, que explica que la seva solució vol contribuir a potenciar la seguretat del pacient i facilitar la feina als professionals. “Hem incorporat tot el tema de la identificació –el dispositiu integra tecnologia sense contacte per llegir la targeta del professional, el codi de barres de la polsera del pacient i el codi Data Matrix de la medicació–, el tema de veure com està la solució en temps real, és a dir, si s’ha acabat o si en queda un 10%, si hi ha algun problema d’obstrucció o amb el flux i podem interrelacionar els registres recollits amb l’historial clínic del pacient”, detalla l’emprenedor. “En cas que hi hagi una bomba d’infusió, en som un complement”, afegeix.

/ Nebridi Aróztegui

La solució es basa en un dispositiu físic (Weboo) que es col·loca en el suport de degotador i un programari de gestió, control i monitoratge (Mycaresoft). En cas de qualsevol incidència es poden rebre notificacions tant en un panell de control per monitorar en temps real i de forma remota com estan totes les solucions d’una planta hospitalària, com, opcionalment, en un rellotge intel·ligent que porti el personal d’infermeria.

Els inicis, a casa

Urrea va estudiar Enginyeria electrònica industrial i automàtica a l’Eseiaat i havia treballat com a enginyer de processos en una farmacèutica. Va començar a treballar en el que ara és el focus de Mycaretech entre el 2017 i el 2018, des de casa, amb una impressora 3D que va comprar i aprenent a programar. Va presentar un primer producte mínim viable a dos hospitals i “va tenir molt bona acollida”. Des d’aleshores l’han anat perfeccionant.

Mycaretech, que es va constituir com a empresa el desembre del 2022, té un equip de tres persones: el Javier, el Carlos Madolell, amb experiència ja en una altra empresa emergent, i la Cristina Martínez, que s’ocupa de tot allò relacionat amb la qualitat.

Formen part de CataloniaBIO & HealthTech, entitat que representa les empreses del sector de la biomedicina i la salut a Catalunya, i el Barcelona Health Hub (BHH), una associació tecnològica per impulsar projectes d’innovació en l’àmbit de la salut digital. El seu projecte ha estat seleccionat pel Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI), una iniciativa que té com a missió impulsar projectes innovadors en l’àmbit de la salut i social.

Han participat en el programa ValorTRS, organitzat pel Servei d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa, i en l’acceleradora Terrassa Health Impact, de l’Ajuntament de Terrassa i Leitat, on van poder rebre “feedback” de professionals sanitaris, infermers i infermeres, tant de domiciliari com d’hospital. De fet, també tenen una versió de Weboo per a ser usat en entorns residencials i llars de pacients que requereixen cures mèdiques contínues. Aquesta inclou un maletí amb gran connectivitat que no requereix una xarxa Wi-Fi per connectar-se a Internet –el dispositiu porta una SIM– i permetre el monitoratge a distància per part del personal sanitari i una “powerbank” interna per carregar els dispositius. Esperen poder-ho tenir tot a punt a finals de l’any vinent.

D’altra banda, també han adaptat el dispositiu i el programari amb una variant específica per a clíniques veterinàries i han desenvolupat un quart dispositiu per monitorar els apòsits en pacients humans, que “t’avisa quan l’apòsit està saturat i s’ha de canviar”.

Mycaretech ha comptat amb la col·laboració d’altres empreses i professionals externs per dissenyar els dispositius i els programaris i fabricar-ne els prototips i una consultoria per tota la part reguladora. Tot el que han aconseguit fins ara ha estat possible amb la inversió privada d’un soci capitalista. Avui estan en cerca de finançament per poder continuar treballant en aquestes diverses propostes. “Ens agradaria poder-nos associar amb alguna farmacèutica que cregui en la innovació i en la nostra empresa”, indica Urrea.

To Top