Diners

El Vallès Occidental, la segona comarca més competitiva

L’Índex FEGP 2024 en destaca la disponibilitat de sòl, unes infraestructures “robustes” de serveis i una forta base empresarial

El director d'Estudis i Economia de Foment, Salvador Guillermo; la presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), Neus Lloveras, i el redactor del projecte i soci consultor d'Activa Prospect, David Moreno

El Barcelonès (78,9), el Vallès Occidental (56,4) i el Baix Llobregat (53,1) són les tres comarques més competitives de Catalunya aquest 2024, seguides pel Gironès i el Tarragonès, segons la 20a edició de l’Índex FEGP de Competitivitat i Sostenibilitat Comarcal, un estudi de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) presentat aquest dijous a la seu de Foment del Treball.

Segons l’informe, la nostra comarca manté la seva competitivitat amb millores globals. La FEGP en destaca una combinació de factors que inclouen la disponibilitat de sòl per a l’activitat econòmica i una infraestructura “robusta” de serveis que donen suport a la millora empresarial. La innovació, les infraestructures de transport i comunicacions, i el volum del mercat són també pilars fonamentals que continuen impulsant la comarca, s’indica en l’estudi.

No obstant això, la sostenibilitat mediambiental continua sent una debilitat significativa, sosté la patronal. “L’activitat productiva consumeix recursos intensament i els residus generats no són suficientment valoritzats”, es diu. A més, tot i estar ben connectada per l’autopista del Mediterrani, la comarca necessita millorar la seva accessibilitat als mercats globals desenvolupant infraestructures que fomentin la intermodalitat i la connexió amb l’eix ferroviari euromediterrani, s’avisa.

En canvi, s’exposa que la creació significativa d’ocupació el 2023 reflecteix una recuperació econòmica vigorosa i un entorn empresarial dinàmic.

L’estudi posa el focus també en el paper de la digitalització com a factor clau per a la competitivitat i subratlla la importància de la formació de la població, amb comarques més formades com el Barcelonès i el Vallès Occidental mostrant una major capacitat per desenvolupar activitats d’alt valor tecnològic.

To Top