La reconeguda xef Carme Ruscalleda presentarà el menú dels Premis Cambra 2024, amb què la Cambra de Comerç de Terrassa reconeixerà empreses destacades en innovació, sostenibilitat, emprenedoria i internacionalització, i s’entregarà el Premi a la Trajectòria Empresarial a Núria Penina.
El proper 11 de juliol la Masia la Tartana acollirà els Premis Cambra 2024, on vostè dirigirà i presentarà un maridatge. Com sorgeix aquesta proposta? Tot això és una proposta de la Cambra. Jo penso que quan organitzen una entrega de premis, sempre ho fan d’una forma molt creativa. No es limiten a fer una gala o una trobada d’entrega de premis sense més, sinó que es vol fer un relat artístic, perquè ho han fet en teatres, creant una obra, ho han fet amb música, i aquest cop tenien ganes de fer un dinar. L’objectiu és aconseguir crear un el relat, que quan es faci una entrega, el plat que s’estigui tastant expliqui els valors del premi, i que a més estigui elaborat amb productes d’agremiats a la Cambra.
Per tant, entenem que s’explicarà una història amb cada plat. Això és el que em varen encarregar, fer un menú que segueixi els conceptes dels premis que es donen: les empreses destacades en internacionalització, innovació, sostenibilitat, millor iniciativa emprenedora i el Premi Cambra a la Trajectòria Empresarial. Llavors la feina és buscar entre una llista enorme de productes de proximitat, intentar trobar aquell que explicarà el premi. Jo penso que serà molt especial, perquè la gastronomia al final explica històries. I sobretot, valora els productes, perquè treurem molt de profit de la qualitat de les empreses de la Cambra de Terrassa.
Ens podria fer un petit tastet (mai millor dit) del que presentarà? Com estarà plantejat? Per començar, és un àpat per 350 persones, per tant, ha de tenir aquesta composició d’un menú de celebració. Rebrem els convidats i farem un vermut que, d’entrada, explicarà la iniciativa emprenedora guanyadora, i serà evident en la manera que el presentarem i en la manera en què l’amanirem. Continuarem amb un entrant fresquet, però inclourem innovacions, fent referència al següent premiat. Seguirem amb un plat de peix que explicarà la internacionalització, i un de carn que exposarà el concepte de la sostenibilitat. Finalment, amb les postres, parlarem de la trajectòria empresarial. A nosaltres ens resulta fàcil perquè tenim molt clar la manera en què hem d’explicar el relat. Sempre he cregut que el menjar ens presenta d’on venim i en aquest cas, la Cambra ens mostra cap a on ens dirigim.
Pel que fa a la innovació, potser la veurem sortir una mica del que és la cuina catalana que la caracteritza? Ens sortim una mica, però pensa que el producte que presentarem ja el comptem com una menja catalana. El que sí és veritat, és que el menjarem d’una manera diferent a taula. La innovació estarà present en aquesta manera distinta de presentar la menja.
El fet de ser una dona empresària li ha fet acceptar aquesta proposta i donar-li una visió pròpia? Evidentment que hi ha una empatia a qui rebrà el guardó, no? I una empatia pel valor d’aquesta trajectòria que ha tingut aquesta empresa per rebre aquest premi que li atorga la Cambra. Ho sento proper, perquè conec els èxits, les dificultats i la perseverança que es requereix per arribar a aquell punt de qualitat que vols assolir. M’és molt fàcil entendre a qui rebrà, per exemple, el premi a la Trajectòria Empresarial, aquella determinació de crear una empresa familiar i de proximitat, i que esdevingui una empresa d’èxit i de continuació dels fills. I crec que el concepte s’entendrà molt bé si l’expliquem amb un postre dolç.
Es refereix al premi que rebrà Núria Penina. S’ha de posar més en valor la feina de les dones al món empresarial? Jo vaig néixer en una empresa que era pagesa, i sí que eren sempre els homes que anaven al mercat, eren ells els que feien el tracte, però en aquest món estava al darrere la dona. Elles sempre han estat el pal de paller d’aquesta organització i cohesió familiar, d’aquesta atenció als grans i petits. Sí, vinc d’un món en què la dona sempre s’ha valorat molt. I considero que aquest és el missatge que hem de donar a les noies i a les futures generacions: formem les nostres dones, avisem-les que són ciutadanes de primera fila. És important que no es creguin al discurs que difonen alguns, que intenten fer entendre que som de segona fila.
Ja ho teniu tot a punt doncs pel dinar? Sí pensa que, com t’he explicat, ja hem fet tot el treball previ, hem seleccionat els productes i hem fet les receptes… I de fet, avui [aquest dimarts pels lectors] per primer cop ja hem fet físics els plats, tant de tast com de presentació.
I està contenta amb el resultat? Molt, estic molt contenta. Evidentment, en el tast hem fet uns retocs, l’hem afinat, però pel que fa a la base, estic molt satisfeta.