Diners

Un 57% de les empreses creades el 2020 als CLSE del Vallès segueixen actives

La taxa de supervivència a la nostra comarca és una mica més baixa que la del conjunt de la demarcació de Barcelona

El CSLE de Terrassa / Alberto Tallón

Al voltant de sis de cada deu empreses creades el 2020 amb el suport dels Centres Locals de Serveis a les Empreses (CLSE) del Vallès Occidental segueixen actives tres anys després. Així ho constaten les dades elaborades per la Diputació de Barcelona amb el suport de Gesop.

En concret, la taxa de supervivència d’aquestes empreses és d’un 57%, similar a la mitjana dels deu darrers anys (57,2%) tot i tractar-se de negocis nascuts l’any de la pandèmia.

En el conjunt de la demarcació de Barcelona, la taxa de supervivència a tres anys de les empreses creades l’any 2020 amb l’assessorament dels CLSE és més alta. És d’un 59,3%, dada lleugerament superior a la mitjana dels deu darrers anys (58,8%).

Segons expliquen des de la Diputació, les empreses assessorades pels CLSE tenen una taxa de supervivència superior a la resta d’empreses de la demarcació. Així, per al període 2018-2021, la taxa de supervivència de les empreses assessorades pels CLSE se situava en el 59,1%, 3,6 punts percentuals per sobre de la mitjana de les empreses de la demarcació de Barcelona segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística.

Els CLSE van atendre el 2023 un total de 64.259 emprenedors al conjunt de la demarcació. Cofinançats per la Diputació de Barcelona, aquests centres acompanyen els emprenedors i empresaris en la gestació, creació, posada en marxa i consolidació i/o creixement d’activitats econòmiques, amb l’objectiu de desenvolupar el teixit empresarial del seu territori. Hi ha 87 CLSE a la província, 13 dels quals al Vallès Occidental.

Per comarques, les empreses creades amb assessorament dels CLSE de l’Alt Penedès i Osona presenten les taxes de supervivència als tres anys més elevades, amb un 66,3% i 64,7% respectivament. També estan per sobre de la mitjana provincial les empreses assessorades als CLSE del Garraf (62,8%), el Maresme (61,6%), el Baix Llobregat (60,1%) i el Vallès Oriental (61%).

El perfil de l’emprenedor

El perfil mitjà de l’emprenedor que l’any 2020 va crear una empresa amb assessorament en anàlisi de viabilitat dels CLSE és el d’un home (56,0%), d’entre 35 i 44 anys (36,9%) amb estudis secundaris o estudis secundaris superiors (54,4%), en situació d’atur (66,5%), que ha emprès per oportunitat (61,2%) i que ha creat una empresa principalment dedicada al comerç (22,4%).

Les empreses que es mantenen en funcionament després de tres anys són, principalment, unipersonals: un 54,3% d’aquests negocis estan formats només pel promotor del negoci.

Un 57% de les empreses creades el 2020 als CLSE del Vallès segueixen actives
To Top