Diners

La falta de talent, el principal repte de les empreses

La seu de la patronal Cecot ha acollit la presentació del tercer’”Observatori de riscos per a les empreses a Espanya”, promogut per l’Institut Cerdà, que adapta els reptes mundials a la realitat espanyola

La complexa evolució del panorama mundial postpandèmic ha obligat les empreses a conviure amb la incertesa global. Identificar i gestionar correctament els riscos és una de les principals necessitats del sector empresarial. Una realitat que es reflecteix en la tercera edició de l’”Observatori de riscos per a les empreses a Espanya”, promogut per l’Institut Cerdà, un document que analitza i identifica 32 riscos econòmics, institucionals, mediambientals, socials, tecnològics i aquells relacionats amb els recursos.

Són reptes globals, però adaptats a la realitat espanyola per facilitar a les empreses la seva prevenció per ajudar a enfortir la resiliència del teixit social i econòmic del país. El director general de l’Institut Cerdà, Carles Cabrera, assegura que en els anys vinents “estarem davant d’una situació extremadament complexa, no acomodar-se és fonamental”. L’estudi destaca l’agreujament de la disponibilitat d’aigua, l’increment de la quantitat i la complexitat dels ciberatacs i la volatilitat i incertesa en el funcionament de les cadenes de subministrament com a riscos principals que les empreses hauran de gestionar amb urgència a curt, mitjà i llarg termini. Altres com el desordre informatiu, la fractura social o la falta de regulació de la intel·ligència artificial també podrien condicionar el futur de les empreses.

Falten professionals

La seu de la patronal Cecot ha acollit la presentació de l’estudi, on es s’ha celebrat una taula rodona de debat i reflexió amb diferents directius de grans empreses per valorar l’impacte i la gestió dels riscos en les empreses. El director de relacions externes de Mercadona, Bernat Morales, apunta que “és important tenir clar que els riscos acaben convertint-se en una crisi per una empresa, i si no t’entrenes, després no saps sortir-ne”. En aquesta línia, Morales afirma que “davant els riscos, és clau la previsió i la preparació, però també el disseny d’una metodologia adequada a les necessitats”. En aquest sentit, la directora de risc de l’ICF, Noemí Gálvez, explica que “després de la pandèmia, les empreses han demostrat tenir una gran capacitat de resiliència i d’adaptació, moltes van sobreviure com van poder”. La gerent de l’Àrea de Riscos i Resiliència de l’Institut Cerdà, Marta Bellera, també creu que el teixit empresarial al nostre país és resilient, però distingeix entre “la resiliència estructural, aquella que es fonamenta en una part analítica prèvia, i després està l’adaptativa, que la propicien les capacitats de l’equip humà de donar resposta al risc que tenen al davant”.

Són molts els reptes que han sacsejat la nostra societat en els darrers anys, la pandèmia o la guerra d’Ucraïna en són alguns exemples, que han propiciat disrupcions en la cadena de subministrament o la fragmentació del mercat en blocs. Tot i això, els ponents coincidien en quin és el major repte que es troben les empreses a Catalunya: “Un dels riscos més grans al territori és la falta de talent. Necessitem professionals, i les empreses i el sistema educatiu n’hem de ser conscients i fer un esforç per aconseguir revertir la situació”, explica el vicepresident i director general d’HP, Ramon Pastor.

L’Observatori és una eina que vol contribuir a facilitar la presa de decisions a les empreses, sobretot les Pymes, aportant una visió externa i focalitzada en el context de l’economia, la política i la societat nacional, sense perdre de vista la global, amb l’objectiu d’ajudar a complementar les estratègies de gestió de riscos.

To Top