Diners

El Vallès Occidental, segon en empreses del sector de la ciberseguretat

La comarca concerta 62 companyies que operen en aquest àmbit, un 12% de totes les firmes de l’ecosistema català. Només n’hi ha més al Barcelonès

El sector de la ciberseguretat genera un volum de negoci de 1.243,9 milions d’euros a Catalunya

El Vallès Occidental se situa en el podi en el rànquing comarcal del sector de la ciberseguretat. Segons un estudi elaborat pel Govern a través de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i ACCIÓ, la nostra és la segona comarca catalana que agrupa més companyies que formen part d’aquest ecosistema.

D’acord amb les dades recollides a l’informe anual “La ciberseguretat a Catalunya”, la comarca que concentra més empreses dedicades a la ciberseguretat és el Barcelonès, amb 326 companyies, un 63,2% del total de les detectades arreu de Catalunya. A continuació hi ha el Vallès Occidental, amb 62 empreses (12%). Tercera és el Baix Llobregat, amb 34 firmes (6,6%).

L’estudi, que es va presentar la setmana passada en el marc del congrés IOT Solutions World Congress al recinte de Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat, defineix la ciberseguretat com el conjunt de mesures físiques, lògiques i de governança que protegeixen les propietats de les dades i els sistemes d’informació.

L’informe subratlla el creixement d’aquest sector a Catalunya. Així, apunta que actualment està format per 516 empreses catalanes, un augment del 50% en els darrers cinc anys, que generen 9.458 llocs de treball qualificats. Un 83,7% d’aquestes empreses es troben a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que inclou 36 municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Maresme.

El sector a Catalunya genera un volum de negoci de 1.243,9 milions d’euros (dades 2022, les darreres disponibles), un 16% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, es destaca en l’informe.

Més d’un 85% són pimes

La gran majoria de les empreses que es dediquen a la ciberseguretat a Catalunya són petites i mitjanes (85,3%) i un 27,5% exporta els seus serveis. El 26,9% tenen menys de deu anys i el 16,7% són “start-ups”. Pel que fa a la facturació per empresa, un 54,5% supera el milió d’euros i un 24,2% registra més de 10 milions d’euros anuals.

Per segments –les empreses es poden classificar en més d’un segment dins de la taxonomia de la ciberseguretat–, el 89,9% de les empreses es dediquen a la protecció; el 58,7%, a la identificació; el 39,0%, a la detecció; el 34,3%, a la resposta, i el 20,7%, a la recuperació.

En l’àmbit del posicionament internacional, l’estudi revela que Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea que ha captat més projectes d’inversió estrangera el 2023. En total s’han atret més de 66 milions d’euros que han suposat la creació de 400 nous llocs de treball. Destaquen inversions de multinacionals com T-Systems, getronics o aDvens.

To Top