La Cecot i socis europeus del projecte PROACTsme s’han trobat recentment a Lituània per intercanviar coneixements sobre recollida, ús i gestió de dades en favor de ciutadans i empreses. Com a representant de Catalunya, la setmana passada, la directora del servei HelpEmpresa de la patronal, Laura Sallent, va presentar la contribució de l’entitat a la recollida d’informació de les pimes catalanes i quin és l’ús que se’n dona i va poder conèixer les millors pràctiques lituanes en aquest àmbit.
Gràcies a HelpEmpresa, les empreses que desitgen ser diagnosticades sobre la salut empresarial del seu negoci, així com rebre assessorament especialitzat per consolidar-lo i créixer, reestructurar-lo o bé tancar-lo de manera honesta i ordenada, proveeixen dades que són tractades per la Cecot “amb la màxima confidencialitat”. Aquestes dades serveixen per analitzar a fons l’estat de l’empresa i ajudar a la persona empresària a poder millorar la situació, a través de serveis d’assessorament i consultoria especialitzats, destaca la patronal d’un servei que compta amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
El projecte ProactSME, cofinançat pels fons Interreg de la UE, està dissenyat perquè diferents regions europees treballin per copsar quins són els serveis que, de manera proactiva, les institucions públiques poden oferir a les pimes i com fer-los arribar, sense necessitat que els empresaris hagin de requerir-los en primera instància.
En la trobada a Lituània hi van participar assistents provinents de cinc regions europees diferents: Catalunya, Mazovia (Polònia), Macedònia (Grècia), Limerick (Irlanda) i Vilnius (Lituània). Tots ells van poder intercanviar informació sobre l’ús de la informació estadística relativa a les empreses per millorar la interacció entre el sector públic i les pimes. Cada membre del consorci va poder explicar quina és la situació a cada regió, així com la seva contribució a la recollida d’informació empresarial i el tractament de la mateixa.
Els participants també van conèixer quina és la perspectiva europea en relació a l’estudi sobre Intel·ligència Artificial per la interoperabilitat en el sector públic europeu, i com el programa PROACTsme pot ser beneficiós per l’observatori Tech Watch del sector públic.
També va va tenir lloc la presentació de la Universitat de Limerick sobre l’avenç en el desenvolupament d’una eina que permeti la detecció de la insolvència de manera precoç, fent ús d’informació de les empreses, i la visita a dues entitats pioneres en l’ús de les dades a nivell públic: l’Ajuntament de Vilnius i el Registre Central Nacional.