El Vallès Occidental és la segona comarca catalana amb més empreses dedicades a la salut digital i Terrassa se situa en tercera posició en el rànquing de ciutats, empatada amb Sabadell. Així ho constata un estudi d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, que destaca que –amb dades corresponents al 2023– a tot el país hi ha un total de 331 companyies en aquest sector, que l’OMS defineix com l’àmbit de coneixement i pràctica associat al desenvolupament i ús de tecnologies digitals per millorar la salut.
Segons l’informe, les empreses catalanes dedicades a la salut digital han crescut un 24% el darrer any. Generen un volum de negoci de 592,5 milions d’euros (un 35% més que el 2022) i donen feina a 4.810 persones (un 56% més).
Es tracta d’un teixit empresarial jove, on el 65% de les companyies tenen menys de deu anys i amb àmplia presència d’empreses emergents. Per àmbits d’activitat, les empreses operen principalment en el desenvolupament d’eines clíniques (18% del total), la consultoria tecnològica (18%), les teràpies digitals (12%) i el suport a les decisions mèdiques (10%).
Territorialment, el Barcelonès lidera la llista de comarques amb més empreses d’aquest sector. N’acull la gran majoria: 234, un 71,3% de les 328 en què es té identificada la ubicació. En segona posició hi ha el Vallès Occidental, amb 40 empreses (12,2%) i en tercera, el Baix Llobregat, amb 14 (4,3%). Per ciutats, destaca sobretot Barcelona (227 empreses), seguida de Sant Cugat del Vallès (21) i Terrassa (6) i Sabadell (6).
Menys de deu anys
A la nostra ciutat aquesta mitja dotzena d’empreses està conformada per Vytrus Biotech, Humantiks, Potmath, GENinCode, Organia Consulting i Healthapp. Només la primera té més de deu anys, en concret 15. Les tres últimes són “start-ups”.
Dues operen en l’àmbit de la simulació i l’entreteniment, una en el de la genòmica, una en el de l’R+D de medicaments, una altra amb eines clíniques de seguiment del pacient i l’altra és una consultora.
En concret, Vytrus Biotech s’especialitza en ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per a la indústria cosmètica. Humantiks, en el desenvolupament de continguts de realitat virtual i augmentada per a les àrees d’educació, formació i salut. I Potmath, en l’estimulació cognitiva per a dificultats d’aprenentatge.
Per la seva banda, GENinCode és una empresa amb seu a Oxford i amb filial a Terrassa dedicada a l’avaluació de riscos i la predicció de malalties cardiovasculars, mentre que Organia Consulting ofereix, a través d’Ecommunicator, projectes de protecció automatitzada que eviten l’accident i un dispositiu home mort amb una app mòbil amb possibilitat de detecció automàtica o voluntària d’accidents.
Mitjançant l’ús de jocs d’entreteniment, Healthapp desenvolupa aplicacions per a la salut que s’utilitzen en teràpia per millorar els vincles de tractament, la comunicació i la implicació.
En l’estudi d’ACCIÓ també es menciona el centre tecnològic terrassenc Leitat com un dels agents de l’ecosistema i s’explica també un cas d’èxit vinculat amb Terrassa, el projecte Oncobrain, presentat el març del 2024 pel Consorci Sanitari de Terrassa (CST) de la mà de Broomx i la seva tecnologia i pioner en realitat virtual immersiva (RVI) per pal·liar els efectes cognitius del tractament de quimioteràpia.